zpět

Ruský Gazprom po 20 letech ve ztrátě

6.5.2024

Na konci minulého týdne ruský Gazprom zveřejnil své ekonomické výsledky. Za rok 2023 utrpěl ztrátu 6,9 mld. USD. Jde o přímý dopad uvalených sankcí a úspěšné snahy evropských zemí nahradit ruský plyn z jiných zdrojů.


Ruským státem vlastněný plynárenský gigant Gazprom se v roce 2023 propadl do čisté ztráty 629 miliard rublů (6,9 miliardy USD), což je jeho první reportovaná ztráta za více než 20 let. Důvodem je především prudký pokles prodejů plynu do evropských států z důvodu ruské invaze na Ukrajinu.

Tento výsledek je překvapivě špatný, protože analytici podle agentury Interfax očekávali čistý zisk ve výši 447 miliard rublů (4,9 miliardy USD). Podle analýzy agentury Reuters se jednalo o první roční ztrátu Gazpromu od začátku 21. století, kdy společnost v roce 2001 převzal Alexej Miller, spojenec tehdy čerstvě dosazeného prezidenta Putina. Ztráta Gazpromu v roce 2023 následovala po čistém zisku ve výši 1,2 bilionu rublů v roce 2022. Zde je potřeba dodat, že v roce 2022 se Gazpromu všechno „sešlo“, když cena plynu vystřelila vzhůru a evropské země především v první polovině roku nebyly schopné operativně získat plyn jinde. Dramatický nárůst ceny plyn a následný výrazný pokles na přelomu let 2022 a 2023 viz níže.

Společnost se sídlem v Petrohradě dosahovala velkých ztrát koncem 90. let poté, co se zadlužila v cizích měnách, které v rublech výrazně „nafoukla“ finanční krize v roce 1998. Akcie Gazpromu v Moskvě ve čtvrtek klesly přibližně o 4 %.

Vývoz plynu z Ruska do Evropy, kdysi jeho hlavního exportního trhu, se propadl kvůli politickým důsledkům konfliktu na Ukrajině. Gazprom, který má monopol na dodávky plynu do zahraničí, se tak stal nejcitelnější obětí západních sankcí, protože zájemcům v Číně ani Indii není Rusko schopné srovnatelné objemy plynu dodávat. Jednoduše řešeno historicky vedou plynovody z Ruska na západ do Evropy a ne na východ do Číny, kde je schopné Rusko prodat cca 10-15 % toho, co dříve dodávalo na starý kontinent.

V polovině roku 2022 začal Gazprom omezovat dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 a v září stejného roku oznámil, že na neurčito zastavuje provoz plynovodu vedoucího ze Sibiře do severního Německa přes Baltské moře. Následující měsíc byl plynovod poškozen podmořskými explozemi, jejichž příčinu je stále např. v Německu předmětem vyšetřování. Přestože přerušení dodávek

vyhnalo cenu plynu v Evropě na téměř rekordní úroveň, evropské země byly při hledání alternativních zdrojů dodávek úspěšnější, než se očekávalo, a USA a Katar pomohly doplnit zásoby na kontinentu. Je pravda, že Evropě pomohly i velmi mírně poslední dvě zimy, ale dá se říci, že se bez ruského plynu starý kontinent bez větších problémů obejde.

Podle výpočtů agentury Reuters se dodávky zemního plynu do Evropy ze strany Gazpromu v roce 2023 propadly o 55,6 % na 28,3 miliardy metrů krychlových. Gazprom od počátku roku 2023 nezveřejňuje vlastní statistiky vývozu.