zpět

Růst čínské ekonomiky zpomalil

15.7.2024

Čínská ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,7 %, čímž zaostala za tržními prognózami 5,1 % a zpomalila svůj růst z 5,3 % v 1. čtvrtletí. Jednalo se o nejslabší meziroční nárůst od 1. čtvrtletí 2023.

Důvody poklesu růstu čínské ekonomky jsou tyto: přetrvávající pokles trhu s nemovitostmi, slabá domácí poptávka a obchodní třenice se Západem. 

Nejnovější údaje přišly v době, kdy komunistická strana zahájila třetí plénum, což je klíčová politická událost, na které budou pravděpodobně představena různá reformní opatření spolu s doporučeními na další podpůrné kroky na podporu oživení čínského hospodářství. Ekonomika v první polovině roku vzrostla o 5,0 %, což je odhadovaný růst tamního hospodářství pro tento rok. 

V červnu ekonomické ukazatele se většinou prezentovaly zpomalením, přičemž maloobchodní tržby vzrostly nejméně za téměř 1,5 roku a růst průmyslové produkce byl na tříměsíčním minimu. Mezitím míra nezaměstnanosti ve městech setrvala již třetí měsíc beze změny na úrovni 5,0 %. Pokud jde o obchod, vývoz se minulý měsíc zvýšil více, než se očekávalo, ale dovoz se nečekaně snížil.