zpět

Schválení ETF na Ethereum se blíží

27.6.2024

Podle nedávného reportu agentury Reuters by mohla Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států (SEC) do 4. července schválit obchodované fondy (ETF) na etheru. Tato informace pochází od anonymních zdrojů, kteří uvedli, že jednání mezi správci aktiv a regulátory se dostala do finální fáze. Podle účastníků průmyslu a dalších zainteresovaných subjektů se schválení ETF zdá být nevyhnutelné.

Jeden z právníků pracujících s vydavateli ETF uvedl, že proces je téměř dokončen a schválení by mělo být otázkou týdnů či dokonce jen několika dní. Vykonavatelé dvou firem dále potvrdili, že se v současnosti pracuje pouze na drobných úpravách dokumentů, které musí být schváleny, než mohou být ETF uvedeny a obchodovány na amerických trzích.

Podpora ze strany SEC a očekávané dopady na trh

Předseda SEC Gary Gensler nedávno uvedl, že schvalovací proces ETF na Ethereum probíhá bez větších překážek. Důraz klade na to, aby správci aktiv poskytli úplné informace, které jsou nezbytné pro úspěšné získání registrace. Podle jeho slov závisí rychlost schválení na efektivitě jednání vydavatelů a jejich ochotě rychle implementovat požadované změny.

Analytik Bloomberg Eric Balchunas vyjádřil očekávání, že schválení ETF na Ethereum by mohlo proběhnout již do 2. července. Jeho slova reflektují pozitivní náladu kolem této události, přičemž zároveň zdůrazňuje, že SEC zatím nevznikly žádné výrazné překážky.

Očekávaný dopad ETF na cenu etheru by měl být podle analytiků menší než v případě schválení ETF na bitcoin. Tento fakt souvisí s menším podílem etheru na trhu ve srovnání s bitcoinem. Andrew Kang, zakladatel a partner společnosti Mechanism Capital, upozornil na to, že Ethereum pravděpodobně nezaujme tolik institucionálních investorů jako Bitcoin kvůli méně atraktivním cash flow.

Aktuální cena etheru se pohybuje kolem 3 370,65 USD s tržní kapitalizací přesahující 404 miliard USD. V posledních sedmi dnech klesla hodnota tohoto digitálního aktiva o téměř 6 %, zatímco za posledních 30 dní o 14 %. Nicméně od července 2023 vzrostla hodnota etheru o 80 %. Objem obchodování za posledních 24 hodin klesl o 5,40 % na 11,4 miliardy USD.

Nedávné uzavření vyšetřování SEC ohledně Ethereum 2.0 vyvolalo v digitální komunitě pozitivní reakce. Nicméně firma Consensys varovala, že boj o jasnost v regulaci digitálních aktiv je stále v plném proudu. S blížícím se schválením ETF na Ethereum se očekává, že trh prožije další významné změny, které mohou ovlivnit i další vývoj v tomto sektoru.

Významnou otázkou je, jaký dopad by mělo schválení ETF na Ethereum na samotnou cenu etheru. Analytici se shodují, že přínosy by mohly být menší než v případě bitcoinu, především kvůli nižší likviditě a menšímu podílu na trhu, který Ethereum zastává. Očekává se, že institucionální investoři budou mít stále větší zájem o Bitcoin než o ether, což může limitovat růst ceny etheru po schválení ETF.

Podle informací z DeFiLama má Ethereum aktuálně uzamčeno přes 58,78 miliard USD (celková hodnota uzamčených prostředků), což svědčí o trvalém zájmu o tuto platformu a její potenciální další růst. S blížícím se termínem schválení ETF na Ethereum budou trhy sledovat každý krok, zda dojde k očekávanému oživení zájmu o tuto kryptoměnu nebo zda se její cena bude vyvíjet v souladu s očekáváními analytiků a investičních skupin.

Celkově lze očekávat, že schválení ETF na Ethereum by mohlo přinést do kryptoměnového trhu novou vlnu zájmu a kapitálových toků. Jakmile bude schválení dokončeno, může se rychle rozjet obchodování s těmito produkty na amerických burzách, což by mohlo podpořit další růst a vývoj ethereum jako klíčového aktiva v digitálním finančním prostoru.