zpět

Sedánky, dýchánky a možná taky chlebíčky

7.11.2022

ČNB ponechává sazby beze změny, ale avizuje svou připravenost zakročit. Schválení daně z mimořádných zisků pomůže státní kase. Dolar ztrácí.

Máme za sebou pár dnů plných „sedánků“. Sešli se bankéři amerického Fedu i představitelé Bank of England. Hlavní událostí ale zůstává listopadové setkání české bankovní rady na domácí půdě České národní banky. První dvě instituce zvyšovaly sazby. Ta třetí naplnila očekávání, když úrokové sazby ponechala na stávající výši. Většího zásahu se dočkala pouze prognóza zveřejněná ČNB, která naznačuje zvýšení sazeb o 100 bodů. Členka bankovní rady Karin Kubelková se po čtvrtečním zasedání vyjádřila pro ČT24 v pořadu Byznys. Dle jejích slov, se bankovní rada shodla na tom, že čísla ukazují, že budou schopni v horizontu prognózy dosáhnout inflačního dvouprocentního cíle a nebyl tak důvod pro úpravu sazeb.

Energie jede! V pátek se česká vláda odhodlala k zavedení dlouho diskutované šedesátiprocentní daně z mimořádných zisků bank a energetických firem. Ve své majestátnosti pak postihne i petrolejářské a těžební společnosti. Tato windfall tax neboli daň z padajícího větru je prozatím stanovena na tři roky pro období 2023 až 2025. Peníze z ní by mohly do jisté míry zmírnit krvácení českého státního rozpočtu po průvanu způsobeném mimořádnými náklady na řešení současné energetické krize. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Shodou okolní právě v pátek mateřská společnost České spořitelny Erste Group Bank AG zveřejnila svůj kvartální zisk za třetí čtvrtletí. Banka hospodařila s čistým ziskem 510 milionů eur, tj. přes dvanáct miliard korun za kvartál! K tomu ještě přidala pozitivní výhled na další čtvrtletí a navýšení obchodů i pro rok 2023. Na stejně pozitivní vlně se svezla i Komerční banka, která zvýšila čtvrtletní zisk o 34 % a ohlásila čistý zisk ve výši 4,61 miliardy korun. Česká státní pokladnička se má nač těšit.

Více k očekávaným událostem ZDE