zpět

Silný americký pracovní trh pohání růst Bitcoin a umělé inteligence

7.10.2024

Ceny kryptoměn se v posledních dnech prudce zvýšily a trh s digitálními aktivy znovu ožívá po období poklesů. Bitcoin, který dříve klesl pod 60 000 dolarů, nyní stoupá a stabilizoval se nad touto hranicí. K růstu se přidaly také alternativní kryptoměny, známé jako altcoiny, které předvádějí ještě výraznější zisky. Mezi nejvýznamnější patří Ethereum, Binance Coin, Solana a další. Kryptoměny zaměřené na umělou inteligenci, jako je Bittensor, zažívají obzvlášť silný růst. Tyto výkony znovu vzbudily zájem investorů a vytvořily pozitivní náladu na trhu.

Jedním z hlavních faktorů, který tento optimismus podporuje, je silný pracovní trh v USA. V září bylo přidáno 251 000 nových pracovních míst, což výrazně překonalo očekávání analytiků. Ti předpovídali růst o pouhých 140 000 míst. Míra nezaměstnanosti klesla na 4,1 %, což uvolnilo obavy z blížící se recese. Tento výsledek měl pozitivní dopad nejen na kryptoměnový trh, ale také na tradiční akciové trhy, kdy indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely den v zisku.

Bitcoin, který se dlouhodobě pohybuje ve volatilním rozmezí, zaznamenal růst na hodnotu 62 300 dolarů. Během amerických obchodních hodin jeho cena vzrostla o 2,2 %. Coindesk 20 Index, který sleduje širší kryptoměnový trh, posílil dokonce o 4,2 %, což naznačuje, že altcoiny překonávají výkon samotného Bitcoinu. Růst altcoinů byl poháněn zejména kryptoměnami spojenými s umělou inteligencí. Mezi nimi je například Bittensorův token TAO, který za posledních 24 hodin vyskočil o 14 %. Další token Render (RNDR) vzrostl o 8 %, a index CoinDesk Computing, který sleduje několik AI tokenů, byl největším ziskovým sektorem mezi kryptoměnami.

Pozoruhodný byl krok správcovské společnosti Grayscale, která výrazně navýšila váhu tokenu TAO ve svém decentralizovaném fondu zaměřeném na umělou inteligenci. Původně tvořil tento token pouhá 3 % portfolia, ale nyní byl jeho podíl navýšen na 27 %. Grayscale také přidala do fondu další kryptoměnu The Graph (GRT), čímž nahradila Livepeer (LPT).

Všechny tyto faktory naznačují, že kryptoměny by mohly v nadcházejících týdnech pokračovat v růstu. Silný pracovní trh v USA totiž dává investorům důvěru v ekonomiku, a tím i v riziková aktiva, jako jsou kryptoměny. Silná ekonomika obvykle přispívá k růstu trhů, protože investoři mají větší chuť riskovat. Jedním z dalších důležitých faktorů, který bude ovlivňovat trh, je politika Federálního rezervního systému USA (Fed). Očekává se, že v listopadu dojde k menšímu snížení úrokových sazeb, pravděpodobně o 25 bazických bodů. 

Tento krok by mohl přinést další růst na kryptoměnovém trhu, neboť nižší náklady na půjčky zvyšují zájem o investice do rizikovějších aktiv, jako jsou digitální měny.

Markus Thielen, zakladatel společnosti 10x Research, uvedl, že nedávné výprodeje na začátku října jsou pravděpodobně u konce. Data z derivátových trhů naznačují, že investoři neočekávají další poklesy a že se trh stabilizuje. Velké likvidace, které jsme mohli vidět dříve, často znamenají lokální minima cen. Pokud americká ekonomika zůstane silná, můžeme očekávat, že akcie a kryptoměny budou mít prostor k dalšímu růstu.

Další pozitivní vliv na trh má uklidnění geopolitického napětí, které otřáslo trhy minulý týden. Investoři nyní vnímají menší riziko a vracejí se k aktivům, která opustili v obavách z eskalace konfliktů. To dává kryptoměnám, zejména těm menším a inovativním, větší prostor k růstu. S tím, jak se Fed postupně uvolňuje v měnové politice a ekonomika zůstává silná, mají kryptoměny, zejména Bitcoin, šanci růst i v dalších týdnech.