zpět

Skryté kamery na pracovišti: Ochrana soukromí vs. bezpečnost

17.7.2024

Používání skrytých kamer na pracovišti vyvolává stále více kontroverzí, neboť se dotýká práv zaměstnanců na ochranu soukromí a zároveň potřeby zajištění bezpečnosti a dodržování právních předpisů. Jaký je aktuální stav legislativy, co se chystá změnit a jak by se měli zaměstnavatelé i zaměstnanci připravit na tyto novinky?

Současný stav a připravované změny v legislativě

V České republice je používání skrytých kamer bez vědomí zaměstnanců obecně považováno za nelegální. Existují však výjimky, kdy může být jejich použití ospravedlněno ochranou majetku nebo prevencí trestné činnosti. V těchto případech je nezbytné dodržovat předpisy o ochraně osobních údajů a práva zaměstnanců na soukromí.

Novela zákona o zaměstnanosti, která je nyní projednávána, přináší zásadní změny. Například umožňuje kontrolorům vstoupit na pracoviště se skrytou kamerou a získat důkazy bez předchozího upozornění. Tato změna je odůvodněna nutností boje proti nelegálnímu zaměstnávání, které často skrytě operuje.

Dopady na zaměstnavatele

Pokud plánujete instalaci skrytých kamer na pracovišti, je zásadní dodržovat několik klíčových principů. Prvním z nich je transparentnost vůči zaměstnancům, což znamená, že je nezbytné je informovat o existenci kamer a účelu jejich použití. Ideálně by měli zaměstnanci dostat písemné oznámení nebo se tato otázka měla projednat na schůzce.

Dalším důležitým aspektem je získání souhlasu zaměstnanců s používáním kamer. To platí zejména tam, kde kamery sledují specifické pracovní prostory nebo stanice, kde zaměstnanci tráví většinu času. Písemný souhlas zajišťuje, že zaměstnanci jsou plně informováni o monitorování jejich činností a mohou vyjádřit svůj názor.

Posledním klíčovým principem je ochrana osobních údajů. Veškeré záznamy z kamer musí být uchovávány v souladu s právními předpisy o ochraně osobních údajů, což zahrnuje jejich bezpečné uložení, omezený přístup a skartaci po uplynutí doby uchovávání. Je důležité, aby byly záznamy používány pouze k účelům, pro které byly původně získány, aby se minimalizovalo riziko zneužití osobních údajů zaměstnanců.

Práva zaměstnanců

Zaměstnanci mají právo na ochranu svého soukromí na pracovišti. Pokud mají podezření, že jejich práva byla porušena, mohou požadovat od zaměstnavatele informace o kamerovém systému, umístění kamer, způsobu uchovávání záznamů a osobách s přístupem k nim. V případě pochybností o dodržování právních předpisů mají možnost obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů nebo inspektorát práce, kteří mají pravomoc zasáhnout v případě porušení práv zaměstnanců.

Důsledky pro malé a střední podniky

Nová legislativa se dotkne širokého spektra podniků, včetně fitness center, divadel a obchodních firem. Největší hrozbou pro tyto firmy jsou pokuty, které mohou být uděleny za porušení nových předpisů. Výše pokut se může výrazně lišit podle závažnosti porušení, ale mohou dosáhnout až na výši stovek tisíc korun.

Úřady mají pravomoc provádět náhodné kontroly nebo kontroly na základě podezření na nelegální činnost. Proto je pro podnikatele důležité mít veškeré záznamy v souladu s předpisy o ochraně osobních údajů a připravit se na možné kontroly.

Používání skrytých kamer na pracovišti je citlivé téma, které vyžaduje zvážení práv zaměstnanců a oprávněných zájmů zaměstnavatelů. Dodržování principů transparentnosti, souhlasu a ochrany osobních údajů je klíčové pro zachování důvěry a právního souladu. Pro další informace a konkrétní rady doporučuji konzultovat situaci s právním zástupcem, aby bylo zajištěno dodržování všech relevantních právních předpisů.

Zajímavosti

V některých zemích, například v USA, je používání skrytých kamer na pracovišti běžnější a méně regulované. Zaměstnavatelé tam často využívají skryté kamery ke sledování zaměstnanců bez jejich vědomí, což je legální, pokud to neporušuje specifické státní zákony.

Existují technologie, které dokáží rozpoznat obličeje a další biometrické údaje zachycené na kamerách, což vyvolává další otázky ohledně ochrany soukromí. Tyto technologie mohou například identifikovat zaměstnance na základě jejich fyzických rysů, což může být zneužito ke sledování jejich pohybu a chování na pracovišti.

Některé firmy používají tzv. "atrapy" skrytých kamer, které slouží jako odstrašující prostředek proti krádežím a vandalismu. I když tyto atrapy nefungují jako skutečné kamery, mohou vyvolat dojem dohledu a vést potenciální zloděje k tomu, aby si to rozmysleli. Je však důležité zvážit etické aspekty tohoto přístupu, aby nedošlo k narušení důvěry mezi zaměstnavateli a zaměstnanci.