zpět

Slevy na pojistném: Zkrácené úvazky jako klíč k flexibilitě trhu práce

23.2.2024

Podpora zkrácených úvazků v podobě slev na pojistném se stala klíčovým nástrojem pro zvýšení flexibility trhu práce. Více než 85 tisíc zaměstnanců měsíčně využívá tuto výhodu, která přináší zvýhodnění ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců pracujících na zkrácené úvazky.

Zkrácené úvazky: Kdo má nárok na slevu?

Slevy na pojistném jsou určeny pro širokou škálu skupin, kterým jejich životní situace nedovoluje pracovat na plný úvazek. Mezi ně patří osoby starší 55 let, studenti, jedinci mladší 21 let, nedávno rekvalifikovaní, zdravotně postižení a rodiče pečující o malé dítě. Od února loňského roku tuto slevu využilo již 25 789 zaměstnavatelů pro 123 644 zaměstnanců.

Podpora pro všechny: Cíl a úspěch opatření

Cílem této iniciativy je ulehčit přístup na trh práce pro všechny, kteří mohou mít obtíže s nalezením zaměstnání nebo z různých důvodů nemohou pracovat na plný úvazek. Ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka, zdůrazňuje, že opatření podporující vytváření pracovních pozic na zkrácený úvazek našlo stabilní základnu mezi zaměstnavateli a aktivně ho využívajícími zaměstnanci.

Statistiky a úspěch v číslech

Analýza ČSSZ za období od února do prosince minulého roku ukazuje, že celkový počet zaměstnavatelů, kteří využili slevu na pojistném, činil 25 789. Pro tyto zaměstnavatele pracovalo celkově 123 664 zaměstnanců. Celková částka slev na pojistném za toto období dosáhla 877 milionů korun, a průměrný vyměřovací základ osoby, pro kterou byla sleva uplatněna, dosáhl částky 22 047 korun v prosinci 2023.

Úspěch v tvorbě nových pracovních pozic

Opatření podporující zkrácené úvazky mělo pozitivní dopad i na tvorbu nových pracovních pozic. Od začátku platnosti slevy vzniklo 22,6 tisíc nových zkrácených úvazků. Ústřední ředitel ČSSZ, František Boháček, zdůrazňuje, že počet osob s novým pojistným vztahem po zavedení slev činil 22 641, z nichž 16 327 mělo tento vztah i k prosinci 2023.

Rozdělení slev podle pohlaví a věku

Slevy na pojistném jsou častěji uplatňovány ženami, které představují 74 % osob využívajících tuto výhodu. Nejčastěji jsou slevy uplatňovány zaměstnancům pečujícím o dítě mladší 10 let (38 %) a zaměstnancům starším 55 let (36 %). Tyto dvě skupiny dohromady tvoří 75 % všech uplatněných slev. Z celkového počtu zaměstnanců využívajících slevu jsou 24 % osoby nad 60 let (celkem 20 331 lidí).

Jak využít slevy na pojistném pro váš podnik

Pro malé a střední podnikatele může být sleva na pojistném za zkrácené úvazky atraktivním nástrojem pro zvýšení flexibility pracovních pozic. Při správném využití těchto opatření může podnik dosáhnout nejen úspor, ale i lepšího přístupu na trh práce.

Další benefity zkrácených úvazků

Kromě výše zmíněných benefitů, jako je flexibilita pro zaměstnance a úspora na pojistném pro zaměstnavatele, přináší zkrácené úvazky i další pozitiva:

Lepší sladění pracovního a osobního života: Zkrácené úvazky umožňují zaměstnancům lépe sladit práci s péčí o rodinu, studiem, koníčky nebo dobrovolnickou činností. To vede k vyšší spokojenosti a motivaci zaměstnanců, a tím i k produktivitě.

Rozšíření talent poolu: Zkrácené úvazky otevírají dveře uchazečům, kteří by jinak na plný úvazek pracovat nemohli. Zaměstnavatelé tak mohou získat přístup k širšímu okruhu talentů a dovedností.

Snížení fluktuace: Zaměstnanci, kteří jsou spokojeni s flexibilitou zkrácených úvazků, jsou méně náchylní k odchodu ze zaměstnání. To snižuje náklady na nábor a zapracování nových pracovníků.

Příklady využití zkrácených úvazků

Zkrácené úvazky se dají využít v mnoha oblastech, například:

Budoucnost zkrácených úvazků

Trend zkrácených úvazků bude pravděpodobně dále růst. Očekává se, že s pokračující digitalizací a automatizací bude stále více pracovních pozic vhodných pro zkrácený úvazek. To povede k větší flexibilitě trhu práce a k lepším možnostem sladění pracovního a osobního života pro všechny.