zpět

Snazší expanze do zahraničí: Nová pravidla pro přemístění sídla

25.7.2024

Novela zákona o přeměnách obchodních společností otevírá firmám dveře k jednoduššímu a efektivnějšímu uspořádání a zefektivňuje procesy přeměn, včetně těch přeshraničních. Zjistěte, co to pro vás znamená a jak se na změny připravit.

Firmy se často potýkaly s nejistotou ohledně přeshraničního přemístění sídla mimo EU. Dřívější zákon tuto možnost neřešil, což přinášelo právní a administrativní komplikace. Novela nyní jasně stanovuje podmínky pro přeshraniční přemístění sídla, čímž přináší větší právní jistotu a flexibilitu pro podniky, které chtějí expandovat mimo EU nebo naopak přesunout své sídlo do ČR.

Novela také zavádí novou formu rozdělení obchodních společností nazvanou vyčlenění. Vyčleněním se část jmění společnosti převede na nově založenou nebo existující společnost, aniž by původní společnost zanikla. Existují dvě varianty vyčlenění: vyčlenění se vznikem nové společnosti a vyčlenění sloučením, které umožňuje vložit část jmění do jiné společnosti výměnou za podíly. Tato změna otevírá firmám nové možnosti pro restrukturalizaci a optimalizaci vlastnické struktury.

Další zjednodušení se týká postupu jmenování znalce pro oceňování nepeněžitého vkladu. Namísto soudu bude znalce vybírat samotná přeměňovaná společnost ze seznamu znalců, což by mělo urychlit celý proces. Tato úprava reflektuje potřebu zjednodušení administrativních postupů a zavádí výjimky z povinnosti znaleckého ocenění pro některé typy majetku, jako jsou investiční cenné papíry.

Pro věřitele přináší novela změnu v podobě zkrácení lhůty pro uplatnění pohledávek z šesti na tři měsíce od zveřejnění projektu přeměny. Zpřesňuje také vymezení pohledávek, které mohou být zajištěny, včetně budoucích či podmíněných pohledávek vzniklých ze závazků před zveřejněním projektu přeměny. Tento krok by měl přinést větší jasnost a předvídatelnost pro věřitele.
Novela také ruší povinnost zveřejňovat upozornění v obchodním věstníku, což by mělo snížit administrativní zátěž pro firmy. Místo toho bude nutné zveřejnit projekt přeměny a upozornění pro věřitele a další dotčené osoby v obchodním rejstříku a případně na internetových stránkách dotčených subjektů.

Jednou z významných novinek je rozšíření pravomocí notářů při vydávání osvědčení pro přeshraniční přeměny. Notář bude muset odmítnout vydání osvědčení, pokud zjistí, že účel přeměny je zneužívající nebo podvodný, nebo směřuje k obcházení právních předpisů či páchání trestné činnosti. Pokud bude mít notář vážné podezření, ale ne jistotu, musí mu veřejné orgány poskytnout nezbytnou součinnost.

Firmy, které plánují přeshraniční přemístění sídla nebo restrukturalizaci, by měly být na tyto změny připraveny. Novela přináší jasnější a efektivnější pravidla, která usnadní podnikání a zlepší právní jistotu. Zkrácení lhůt pro věřitele a zjednodušení administrativních procesů mohou znamenat významné úspory času a nákladů. Rozšíření pravomocí notářů a nové formy rozdělení společností poskytují firmám více možností a flexibility při plánování jejich rozvoje.

Aby byly tyto změny efektivně implementovány, je doporučeno se poradit s odborníky na obchodní právo a přeměny společností, kteří mohou poskytnout konkrétní rady a asistenci při přípravě a realizaci plánovaných kroků. Tyto změny představují krok kupředu k modernějšímu a flexibilnějšímu právnímu prostředí pro obchodní korporace v České republice. Jak se tyto úpravy osvědčí v praxi, ukáže až jejich aplikace po nabytí účinnosti novely.

Novela, účinná od 19. července 2024, zavádí klíčové změny zaměřené na zjednodušení a zpřehlednění procesů přeměn obchodních společností v České republice. Jejím cílem je podpořit přeshraniční mobilitu firem a tím i podnikání na vnitřním trhu EU. Skutečný dopad těchto změn bude možné hodnotit až po jejich uvedení do praxe.