zpět

Společnost Apple dostala u nejvyššího soudu EU ránu kvůli daňovému účtu ve výši 14,3 miliardy eur v Irsku.

10.11.2023

Společnost Apple utrpěla neúspěch ve svém sporu s Bruselem o 14,3 miliardy eur na daních poté, co poradce nejvyššího soudu EU prohlásil, že dřívější rozhodnutí týkající se jejích irských operací by mělo být zrušeno.

Advokát Evropského soudního dvora Giovanni Pitruzzella ve čtvrtek uvedl, že přelomové rozhodnutí, kterým se ruší příkaz EU, aby Apple zaplatil Irsku 14,3 miliardy eur na daních, "by mělo být zrušeno".

Tato stanoviska generálních advokátů nejsou právně závazná, ale často mají vliv na konečná rozhodnutí nejvyššího soudu EU.

Druhý nejvyšší soud EU, Tribunál, v roce 2020 rozhodl, že ačkoli podporuje právo EU vyšetřovat vnitrostátní daňová opatření, Brusel neprokázal, že by společnost Apple získala v Irsku nezákonnou hospodářskou výhodu kvůli daním.

Pitruzzella však tvrdil, že se soud "dopustil řady právních chyb" a "správně neposoudil podstatu a důsledky některých metodických pochybení". V důsledku toho uvedl, že soud musí "provést nové posouzení".

Margrethe Vestagerová, komisařka EU pro hospodářskou soutěž, v roce 2016 prohlásila, že daňová opatření společnosti Apple ve skutečnosti poskytují technologickému gigantu daňovou sazbu nižší než 1 % a nespravedlivou výhodu oproti konkurenci, čímž porušují pravidla.

V roce 2018 Irsko od společnosti vybralo 14,3 miliardy eur na sporných dlužných daních a úrocích, které od té doby drží na vázaném účtu, zatímco právní proces pokračuje.

Podle Aidana Regana, docenta politické ekonomie na University College Dublin a odborníka na irskou daň z příjmů právnických osob, je argumentem komise, že Irsko "poskytlo společnosti Apple nespravedlivou výhodu na trhu tím, že jí umožnilo po tak dlouhou dobu akumulovat tak velký zisk osvobozený od daně".
Podle společnosti Apple bylo v rozhodnutí Tribunálu "zcela jasně uvedeno, že společnost Apple neobdržela žádnou selektivní výhodu ani státní podporu, a domníváme se, že by toto rozhodnutí mělo být potvrzeno."

Irsko ve čtvrtek rovněž trvalo na tom, že společnost neobdržela žádné zvýhodnění.

"Irsko vždy zastávalo a zastává stanovisko, že byla zaplacena správná výše irské daně a že Irsko neposkytlo společnosti Apple žádnou podporu," uvedl v prohlášení ministr financí Michael McGrath.

Stanovisko osvětluje dlouhodobou irskou politiku snižování daně z příjmu právnických osob s cílem podpořit investice. Jeho 12,5% daňová sazba přilákala globální technologické a farmaceutické společnosti, což vedlo k vysokým výnosům. Příjmy z korporátní daně se v zemi za posledních osm let více než ztrojnásobily a v loňském roce dosáhly rekordní výše 22,6 miliardy eur.

Irsko nyní zřizuje státní investiční fond, který má zachraňovat neočekávané daňové výnosy, ale v době, kdy se země připravuje na zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob na 15 % v rámci dohody OECD v lednu, příjmy z daně z příjmů právnických osob v každém z předchozích tří měsíců prudce klesly.
Komise uvedla, že se nebude vyjadřovat ke stanoviskům generálních advokátů. Případ společnosti Apple je součástí širšího zásahu proti údajným výhodným daňovým dohodám v členských státech, který Brusel zahájil v roce 2013.Na právní problémy narazily i další aspekty zásahu Komise proti daňovým dohodám.
 Brusel se odvolává proti rozhodnutí Tribunálu, který nařídil společnosti Amazon zaplatit zpětně daně v Lucembursku. Kromě toho komise prohrála podobný případ týkající se daňových dohod Nizozemska se společností Starbucks, ale odvolání nepodala.