zpět

Společnost Berkshire Hathaway v čele s Warrenem Buffettem prodává akcie, zatímco její hotovost dosahuje rekordních hodnot

6.11.2023

Konglomerát prodává akcie v USA i v zahraničí v hodnotě přes 5 miliard dolarů.

Ve čtvrtletí, kdy generální ředitel Warren Buffett pokračoval v prodeji akcií, vzrostli peněžní Berkshire Hathaway na rekordních 157 miliard dolarů, protože takzvaný věštec z Omahy se snažil najít ziskové podniky.

Podle statistik za třetí čtvrtletí, které byly zveřejněny v sobotu, prodala společnost akcie v hodnotě více než 5 miliard dolarů, a to jak na domácím, tak na mezinárodním trhu. Prodeje zvýšily roční objem kótovaných akcií Berkshire na přibližně 40 miliard dolarů.

Než se investoři dozvědí, jak Buffett změnil portfolio Berkshire, budou si muset počkat další dva týdny. Podle sobotní zprávy o výsledcích však podnik prodal více než 12 milionů akcií Chevronu ještě předtím, než minulý měsíc v rámci celopodnikové transakce koupil společnost Hess za 53 miliard dolarů.

Po poklesu celkového akciového trhu v důsledku rostoucího přesvědčení investorů, že Federální rezervní systém bude po delší dobu udržovat vyšší úrokové sazby, se hodnota portfolia akcií společnosti Berkshire snížila na 319 miliard USD z 353 miliard USD na konci června.

To ovlivnilo ocenění akciových firem a vedlo některé portfolio manažery k tomu, aby se zaměřili na trhy s pevným výnosem a hledali vyšší výnosy. Jen hodnota investice společnosti Berkshire do společnosti Apple se snížila o více než 20 miliard USD, protože akcie této společnosti během tří měsíců do 30. září poklesly o 12 %.

Manažeři fondů i široká veřejnost pozorně sledují Buffettovy investiční změny a hledají vodítka, kde 93letý investor nachází atraktivní výnosy. Peníze získané z prodeje akcií a peněžních toků, které produkují firmy Berkshire, investoval do státních dluhopisu. Stav peněžních aktiv se během čtvrtletí zvýšil o téměř 10 miliard dolarů na rekordních 157,2 miliardy dolarů, což jí dává značnou akviziční sílu.

Z rostoucích úrokových sazeb v USA, které letos přesáhly 5 %, profituje mnoho společností včetně Berkshire. Společnost odhalila, že během tří měsíců dosáhla úrokových výnosů ze svých pojišťovacích investic ve výši 1,7 miliardy dolarů, čímž se celková částka za předchozích dvanáct měsíců zvýšila na 5,1 miliardy dolarů. To bylo více, než kolik Berkshire vydělala na úrocích ze svých peněžních rezerv za předchozí tři roky dohromady.

Podle analytika společnosti Edward Jones Jima Shanahana "jsou zde atraktivní sazby a zdá se, že to vytváří překážku nebo odrazuje od vložení hotovosti do práce, pokud můžete vydělat 4 % bez rizika". "Myslím, že je pravděpodobné, že zůstatek hotovosti bude odtud dále stoupat."

Buffett prozradil, že ve srovnání s druhým čtvrtletím se odkup akcií společnosti Berkshire snížil z 1,4 miliardy dolarů na 1,1 miliardy dolarů. Podle podání však nákupy zrychlily i v srpnu a září, což naznačuje, že miliardářský investor považuje akcie společnosti za levné.

Provozní divize společnosti, mezi něž patří výrobce leteckých dílů Precision Castparts, železnice BNSF a pojišťovna Geico, vykázaly 41% nárůst zisku na 10,8 miliardy dolarů. K zisku přispěla divize pojišťovnictví, která vykázala vysoké zisky z upisování ve výši 2,4 miliardy USD, což kompenzovalo slabé výsledky společnosti BNSF a rezervy na ztráty spojené se soudními spory v souvislosti s požáry v lesích proti jejímu podniku.

Na květnové výroční schůzi Ajit Jain, místopředseda představenstva Berkshire, který má na starosti pojišťovací operace společnosti, akcionářům prozradil, že společnost výrazně vsadila na floridský pojistný trh a uzavřela pojistné smlouvy v tomto státě, který je náchylný k hurikánům.

Podle Buffetta mohou být údaje o čistých ziscích "pro investory, kteří mají jen malé nebo žádné znalosti účetních pravidel, velmi zavádějící" a Buffett je dlouho odmítal jako nesmyslné.