zpět

Spor SEC a Ripple může ovlivnit budoucnost kryptoměn

18.10.2024

Případ mezi americkou Komisí pro cenné papíry (SEC) a společností Ripple pokračuje, ale nedávné odvolání SEC nijak nezpochybňuje zásadní rozhodnutí soudu, že XRP není cenný papír. Dne 16. října SEC podala odvolání proti některým aspektům rozhodnutí soudu, které v červenci letošního roku dopadlo ve prospěch Ripple. Přesto zůstává hlavní část rozhodnutí, že XRP není cenný papír, nedotčena.

Odvolání, které zveřejnil právní zástupce Ripple James Filan, žádá soud, aby přezkoumal své rozhodnutí týkající se prodejů XRP na burzách, jakož i osobních prodejů ze strany generálního ředitele Ripple Brada Garlinghouse a spoluzakladatele Chrise Larsena. Jedná se o klíčové body, které SEC stále považuje za problematické a žádá jejich přehodnocení.

Stuart Alderoty, hlavní právní zástupce Ripple, komentoval tento krok SEC na platformě X (dříve Twitter) a zdůraznil, že rozhodnutí, že XRP není cenný papír, zůstává platným právem. Podle něj je to důkaz, že hlavní část soudu se postavila na stranu Ripple, a společnost tak může pokračovat ve svých aktivitách. Ripple plánuje podat své vlastní odvolání během příštího týdne a podle Alderotyho je společnost připravena se s SEC nadále bránit.

SEC se ve svém odvolání zaměřuje především na obvinění proti Garlinghouseovi a Larsenovi, že porušili zákony o cenných papírech tím, že nabízeli a prodávali XRP. Tvrdí, že pomohli Ripple v porušení určitých ustanovení těchto zákonů. Tento bod odvolání zahrnuje také soudní rozhodnutí o částečném souhrnném rozsudku, které stanovilo, že prodeje XRP na burzách a osobní prodeje Garlinghouse a Larsena neporušovaly zákon o cenných papírech.

Podle SEC by měly být tyto otázky přezkoumány znovu a soud by měl zvážit nové důkazy, které mohou změnit jeho názor. Je zřejmé, že SEC stále vnímá XRP jako potenciálně problematický produkt, který by měl spadat pod přísnější regulace týkající se cenných papírů, a hodlá bojovat za svůj postoj i nadále.

Proces odvolání by měl trvat až do července 2025. Ripple má sedm dní na podání svého vlastního odvolání poté, co SEC zveřejnila své odvolání 16. října. Očekává se, že obě strany se dohodnou na časovém harmonogramu pro vypracování svých podání, a SEC pak bude mít až 90 dní na přípravu svého prvního dokumentu.

Právní bitva mezi Ripple a Komisi SEC již trvá několik let a nadále vyvolává značnou pozornost v kryptoměnové komunitě i mezi regulačními orgány. Rozhodnutí, že XRP není cenný papír, když je prodáván na digitálních burzách, bylo klíčovým vítězstvím pro Ripple a mohlo by mít dalekosáhlé důsledky pro další kryptoměny, které čelí podobným sporům. V srpnu 2023 soud rozhodl, že společnost Ripple porušila zákon o cenných papírech jen v některých specifických případech, a uložil společnosti pokutu ve výši 125 milionů dolarů.

Přestože hlavní část případu dopadla pro Ripple příznivě, SEC stále nehodlá vzdát svůj boj a je pravděpodobné, že tento proces bude pokračovat ještě dlouhé měsíce.

Právní bitva mezi SEC a Ripple má širší dopady nejen na samotnou společnost, ale také na celý kryptoměnový sektor. Pokud by SEC nakonec uspěla se svým odvoláním, mohlo by to znamenat přehodnocení způsobu, jakým jsou kryptoměny regulovány nejen v USA, ale i globálně. V případě prohry by naopak došlo k upevnění pozice kryptoměn jako legitimních finančních aktiv, což by mohlo přilákat další investory a podpořit širší adopci digitálních aktiv na trhu. Tímto rozhodnutím se tak kryptoměnový průmysl může dostat na důležitou křižovatku, která rozhodne o jeho budoucnosti.