zpět

Spotové bitcoinové ETF zaznamenaly druhý den odlivů

12.6.2024

Americké spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETFs) zaznamenaly druhý den odlivů, což bylo pravděpodobně způsobeno obchodníky, kteří snižovali riziko před klíčovými makroekonomickými zprávami plánovanými na středu. Tento trend naznačuje rostoucí opatrnost na trzích s kryptoměnami před důležitými ekonomickými událostmi, které mohou ovlivnit cenové pohyby.

Data od SoSoValue ukazují, že jedenáct ETF zaznamenalo v úterý čisté odlivy ve výši 200 milionů dolarů, což je nejvíce od 1. května, kdy bylo zaznamenáno 580 milionů dolarů. K odkupům došlo uprostřed prodeje BTC, během kterého se aktivum krátce propadlo na 66 200 dolarů, než se zotavilo. Tento vývoj ilustruje, jak volatilní mohou být kryptoměnové trhy a jak rychle mohou reagovat na změny v sentimentu investorů.

Nejvíce odlivů zaznamenal Grayscale's GBTC, který tvořil 120 milionů dolarů z celkových odlivů, což jej vedlo mezi jeho protějšky. GBTC pokračuje ve své neslavné řadě jako nejhorší ETF podle odlivů od svého spuštění v lednu, s kumulativními odlivy ve výši 18 miliard dolarů. Tento trend ukazuje na přetrvávající problémy a nedůvěru investorů vůči tomuto konkrétnímu produktu, navzdory obecnému zájmu o bitcoin.
Ark Invest’s ARKB, Bitwise’s BITB, Fidelity’s FBTC a VanEck’s HODL zaznamenaly odlivy v rozmezí od 56 milionů do 7 milionů dolarů. Žádný z těchto ETF nezaznamenal přílivy, což poukazuje na obecný trend snižování expozice vůči bitcoinu mezi investory. Tento stav odráží širší opatrnost na trhu, která může být výsledkem očekávání makroekonomických změn.
Obchodníci uvedli, že odlivy byly pravděpodobně výsledkem snižování rizik před čtením CPI ve středu a dvoudenním zasedáním Federálního výboru pro volný trh (FOMC), které končí dnes, během něhož bude rozhodnuto o měnové politice Fedu. Očekávání ohledně těchto událostí vedou investory k tomu, aby přehodnotili své pozice a omezili riziko potenciálních negativních dopadů na trhy.
Tento měsíc FOMC také zveřejní Dot Plot, který informuje trh o počtu snížení, které Fed očekává pro zbytek roku 2024,“ uvedl QCP Capital, se sídlem v Singapuru, v úterní zprávě. Tento dokument bude klíčový pro formování očekávání investorů ohledně budoucí trajektorie úrokových sazeb.
Firma však dodala, že její dlouhodobý býčí pohled zůstává nedotčený. „Navzdory krátkodobým protivětrům si myslíme, že by to mohla být dobrá příležitost k akumulaci coinů. Býčí události na obzoru, jako je eventualní spuštění ETH spotového ETF spolu s Bidenem a Trumpem v slovním souboji o získání krypto hlasů,“ uvedl QCP. Tato vyjádření naznačují, že navzdory aktuální opatrnosti existují fundamentální důvody pro optimismus ohledně budoucnosti kryptoměn.

Další protivětry přináší projev ministryně financí Janet Yellenové v pátek, který může způsobit reakci u rizikovějších aktiv, jako jsou kryptoměny, na základě jejích komentářů, jak bylo dříve uvedeno. Yellenová je známá svým opatrným přístupem k regulaci kryptoměn, a její komentáře by mohly ovlivnit sentiment investorů.

S nadcházejícími klíčovými událostmi a potenciálními regulačními změnami budou obchodníci a investoři pozorně sledovat další vývoj na trzích s kryptoměnami, aby mohli lépe navigovat v těchto volatilních časech. Investoři budou muset pečlivě sledovat všechny faktory, které mohou ovlivnit ceny kryptoměn, včetně makroekonomických indikátorů, regulačních změn a technologických inovací. V této dynamické a rychle se měnící oblasti zůstává klíčové být informovaný a připravený reagovat na nové výzvy a příležitosti.