zpět

Spotřeba Čechů prudce vzrostla

9.5.2024

Už pět měsíců v řadě meziročně rostou útraty spotřebitelů, ale zatím jen nesmělým tempem. Březnové maloobchodní tržby však meziročně vzrostly o 6,1 %. Meziměsíčně šly nahoru o 1,3 %.

Češi konečně začali více utrácet. Trend vypadá na první pohled velmi dobře. Vadou na kráse je skutečnost, že loni v březnu maloobchodní tržby klesly o 9,5 %, takže do dnešního čísla pozitivně promluvila především nízká srovnávací základna.

Od listopadu však nechávají Češi v kasách maloobchodníků stále více peněz, ale růst byl dosud jen velmi nízký. Celková situace je sice lepší, ale silnější růst se trochu zasekl.

Češi se stále obávají o své budoucí příjmy, a to i přes mimořádně dobrou situaci na trhu práce. Dále se bojí o svou celkovou finanční situaci a chuť kupovat zboží dlouhodobé spotřeby, které je často financováno úvěrem, je stále nízká. Ukazatele důvěry se neustále lepší, ale nestačí to.

Co s tím - Úvěry musí výrazně zlevnit a to rychle. Inflace je nízká, takže prostor k tomu tu je. Dále se musí uzdravit veřejné finance, pokud domácnosti slyší o 250 mld. plánovaném schodku státního rozpočtu, pak je obava o finanční situaci na místě. A v neposlední řadě se musí rozběhnout zahraniční poptávka, zejména Němců.