zpět

Stablecoin Tether (USDT) se stává nezbytnou součástí finančního systému

2.10.2024

Stablecoin Tether (USDT) se dnes stává nezbytnou součástí globálního finančního systému, zejména v zemích s vysokou inflací a nestabilní finanční infrastrukturou. Podle CEO společnosti Tether Paola Ardoino je právě stabilní hodnota USDT, vázaná na americký dolar, klíčovou výhodou, kterou lidé využívají mimo kryptoměnové trhy, a to především v ekonomicky problematických zemích, jako jsou Argentina a Turecko.

V těchto zemích lidé často hledají alternativu k nestálým domácím měnám a historicky se uchylovali k černému trhu, aby si zajistili dolary. Dnes je ale USDT jednoduchou a dostupnou náhradou. Ardoino zdůraznil, že mimo USA je poptávka po USDT mnohem vyšší než v samotných Spojených státech, kde již existuje mnoho způsobů, jak pracovat s dolary, jako jsou bankovní převody, kreditní a debetní karty nebo platební platformy typu Venmo či PayPal.
Tether je dnes největší stablecoin na světě, s tržní kapitalizací téměř 120 miliard dolarů, a je třetí největší kryptoměnou hned po Bitcoinu a Etheru. Překonává tak svého hlavního konkurenta, stablecoin USDC od společnosti Circle, který má tržní hodnotu 35,6 miliard dolarů. Tether navíc podporuje globální adopci amerického dolaru tím, že má velké množství svých rezerv ve formě státních dluhopisů Spojených států, což podle Ardoino přispívá k stabilitě dolaru na globálních trzích.
V současné době je více než polovina USDT, konkrétně 61 miliard dolarů, emitována na blockchainu Tron, zatímco 54,3 miliard dolarů na Ethereum. Tron je oblíbený zejména pro své nízké transakční poplatky, které jsou výrazně nižší než na Ethereum. Zatímco transakce na Ethereum stojí průměrně 14,60 dolarů, na Tronu je to pouhých 20 centů. Toto hraje významnou roli pro uživatele v rozvojových zemích, kde jsou vysoké poplatky často nepřekonatelnou překážkou.
Důležitým aspektem pro stabilitu Tetheru jsou také jeho rozsáhlé rezervy ve státních dluhopisech Spojených států. Tether disponuje dluhopisy v hodnotě přes 100 miliard dolarů, čímž se řadí mezi největší globální držitele tohoto typu aktiv. Pokud by Tether byl státem, jeho podíl na amerických dluhopisech by byl srovnatelný s Německem a blížil by se podílu Jižní Koreje. Podle Ardoino tak Tether hraje klíčovou roli v diverzifikaci vlastnictví amerického dolaru, což pomáhá snížit riziko, že by jediná země mohla destabilizovat trhy masivním prodejem státních dluhopisů.
V minulosti byla společnost Tether kritizována za nedostatečnou transparentnost ohledně svých rezerv, přičemž spekulace o nedostatečném krytí USDT byly častým předmětem diskusí. Společnost byla dokonce vyšetřována newyorským generálním prokurátorem a USDT bylo v New Yorku zakázáno. Od té doby ale došlo ke značnému zlepšení. Tether nyní spolupracuje s finančním gigantem Cantor Fitzgerald, který spravuje většinu jeho rezerv, a společnost pravidelně podstupuje audity svých rezerv u významných auditorských firem.
Přestože spekulace o stabilitě Tetheru stále existují, Ardoino s úsměvem odmítá teorie o konspiracích a uvádí, že každý, kdo těmto spekulacím věří, by měl „opustit sklep své matky.“ Trh na tyto spekulace příliš nereaguje, což dokazuje i kontrakt na platformě Polymarket, který dává jen 4% šanci na to, že Tether v roce 2024 oznámí platební neschopnost. To je dokonce nižší pravděpodobnost než možnost, že bude letos použitá jaderná zbraň, která je odhadována na 9 %.