zpět

Světová banka varuje, že v případě eskalace izraelsko-hamaského konfliktu by ceny ropy mohly dosáhnout 150 dolarů.

31.10.2023

Komoditní trhy se stále ještě vzpamatovávají z ruské války na Ukrajině.

Světová banka v pondělí varovala, že v případě eskalace konfliktu na Blízkém východě by ceny ropy mohly vzrůst na více než 150 dolarů za barel, což by v případě omezení dodávek ze strany klíčových producentů znamenalo riziko opakování cenového šoku ze 70. let minulého století.

Mnohostranný věřitel ve svém čtvrtletním výhledu komoditních trhů uvedl, že prodloužení konfliktu mezi Izraelem a Hamásem by mohlo způsobit výrazný nárůst cen energií a potravin a vytvořit "dvojí šok" pro komoditní trhy, které se stále ještě vzpamatovávají z ruské invaze na Ukrajinu v plném rozsahu.

"Nejnovější konflikt na Blízkém východě přichází v návaznosti na největší šok pro komoditní trhy od 70. let 20. století – ruskou válku s Ukrajinou," uvedl Indermit Gill, hlavní ekonom a senior viceprezident Světové banky pro rozvojovou ekonomiku.

Očekává se, že celkové ceny komodit v příštím roce klesnou o 4,1 %, přičemž ceny ropy se v důsledku zpomalení hospodářského růstu sníží z předpokládaných 90 USD za barel v současném čtvrtletí na průměrných 81 USD za barel.

Podle zprávy by se v případě zhoršení konfliktu na Blízkém východě mohl tento výhled rychle změnit. Pokud přední arabští producenti, jako je Saúdská Arábie, omezí vývoz, mohla by se celosvětová nabídka ropy snížit o 6 až 8 milionů barelů denně, což by vedlo k poklesu cen na 140 až 157 dolarů za barel.

Podle zprávy by při scénáři malého a středního narušení mohly ceny dosáhnout 102 až 121 dolarů za barel. Celosvětová poptávka po ropě se v současnosti pohybuje kolem 102 milionů barelů denně.

Tento měsíc vzrostly ceny plynu v Evropě na nejvyšší úroveň od března, protože se obchodníci obávali, že narušení dodávek z ropovodu naruší globální dodávky, ale trhy s ropou dopad konfliktu většinou ignorovaly.

Ceny ropy Brent v pondělí klesly o více než 3 % na přibližně 87 dolarů za barel poté, co po vypuknutí posledního konfliktu krátce překročily 89 dolarů. V předvečer světové finanční krize v roce 2008 dosáhly ceny ropy historického maxima 147 dolarů za barel.

Podle Světové banky je světová ekonomika lépe připravena odolat nabídkovému šoku než v říjnu 1973, kdy arabští členové Opecu omezili vývoz do Spojených států a dalších zemí, které podporovaly Izrael v jomkippurské válce, což způsobilo čtyřnásobný nárůst cen ropy.

Blízký východ již není pro celosvětový vývoz ropy tak důležitý jako před 50 lety, neboť se na dodávkách podílí zhruba 30 % (v 70. letech 20. století to bylo 37 %).
Podle Ayhana Koseho, zástupce hlavního ekonoma Světové banky, je však 30 % stále významný podíl. "Pokud jde o ceny ropy, co se stane na Blízkém východě, tam nezůstane." Má to dalekosáhlé globální důsledky."
Zpráva nicméně upozornila, že ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022, kterou Kose označil za "traumatizující pro Ukrajinu", se ještě plně neprojevila.

Podle banky by to mělo vážné důsledky pro potravinovou bezpečnost v chudších zemích, které se již nyní potýkají s rostoucí mírou hladu. Zvýšení cen ropy a plynu by také zvýšilo náklady na dopravu a hnojiva, což by zdražilo zemědělské komodity.

"Vyšší ceny ropy, pokud se udrží, nevyhnutelně znamenají vyšší ceny potravin," uvedl Kose a dodal, že do konce roku 2022 bude téměř desetina světové populace trpět podvýživou.
Světová banka varuje, že v případě eskalace izraelsko-hamaského konfliktu by ceny ropy mohly dosáhnout 150 dolarů.
Podle mnohostranného věřitele se komoditní trhy stále ještě vzpamatovávají z ruské války na Ukrajině.