zpět

SWIFT se připravuje testovat transakce s digitálními aktivy

4.10.2024

Banky v Severní Americe, Evropě a Asii se připravují na účast v digitálních aktivách, které organizuje „Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci“ (SWIFT). Systém SWIFT 3. října oznámil, že od roku 2025 zahájí na své síti zkoušky digitálních aktiv, které budou zahrnovat experimenty s transakcemi obsahujícími více digitálních měn.

Cílem je prozkoumat, jak může SWIFT poskytnout finančním institucím sjednocený přístup k „mnoha třídám digitálních aktiv a měn.“ Podle oznámení se první případy použití zaměří na platby, devizy, cenné papíry a obchodní transakce, aby bylo možné zajistit transakce typu "dodání oproti platbě" a "platba oproti platbě."

SWIFT zdůraznil, že růst nespojených platforem a technologií v digitální ekonomice vytvořil „stále více roztříštěnou krajinu,“ což představuje velkou překážku pro globální přijetí digitálních aktiv. Tato fragmentace vytváří složitou síť digitálních „ostrovů.“ Díky své jedinečné pozici plánuje SWIFT tyto oddělené sítě propojit navzájem a s existujícími fiat měnami, což by jeho globální komunitě umožnilo bezproblémové transakce s digitálními aktivy vedle tradičních forem hodnoty.

Tom Zschach, ředitel inovací ve SWIFT, zdůraznil, že organizace se zaměřuje na vývoj aplikací v reálném světě, které propojují vznikající a zavedené formy hodnoty. Cílem je dosáhnout toho, aby digitální aktiva a měny mohly globálně koexistovat s tradičními formami peněz. SWIFT odmítl komentovat, která digitální aktiva budou součástí zkoušek blockchainu, ale očekává se, že testování bude spuštěno v roce 2025.

SWIFT již dříve prokázal zájem o blockchainové technologie a centralizované bankovní digitální měny (CBDC). V září 2024 se připojil k Bank for International Settlements a skupině centrálních bank na projektu Agorá, který zkoumá, jak lze tokenizované komerční bankovní vklady integrovat s tokenizovanými velkoobchodními CBDC na jedné platformě. Tento projekt může hrát klíčovou roli v budoucnosti bankovnictví.

V březnu 2024 SWIFT navrhl vytvoření blockchainového „stavu strojů“, což by byl dynamický model, který by odrážel aktuální stav transakcí a zůstatků mezi institucemi. Tento nástroj by mohl fungovat na existující technologii zpráv ISO-20022 a byl by potenciálně implementován buď na blockchainu, nebo na centralizované platformě, jakou je SWIFT Transaction Manager.

V minulém roce SWIFT vydal zprávu o potenciálních metodách propojení různých blockchainů za účelem řešení problému interoperability mezi sítěmi. Tento krok je důležitý pro zajištění hladkých transakcí v novém prostředí digitálních aktiv.

Zajímavé je, že SWIFT není jedinou organizací, která se snaží o sjednocení roztroušeného světa digitálních aktiv. Stále více bank a finančních institucí se zapojuje do zkoušek s blockchainovými technologiemi, což naznačuje, že tradiční finanční svět se začíná přizpůsobovat novým trendům.

Očekává se, že zkoušky SWIFT v roce 2025 poskytnou důležité poznatky, jak by digitální měny a aktiva mohly být v budoucnu integrovány do globálního finančního systému. Zatímco svět sleduje, jak se vyvíjí technologie a finanční služby, tyto zkoušky by mohly být milníkem pro přijetí blockchainu a digitálních měn ve větším měřítku.

Nakonec, jak ukazují i nedávné iniciativy SWIFT, budoucnost finančního světa bude pravděpodobně zahrnovat silnou interakci mezi tradičními formami hodnoty a digitálními aktivy. V roce 2025 budeme svědky toho, jak digitální měny pronikají do bankovního sektoru a mění způsob, jakým funguje globální ekonomika.