zpět

Tether vydává 1miliardu na Ethereum

22.5.2024

V úterý Tether vydal 1 miliardu USDT tokenů na blockchainu Ethereum, čímž využil rostoucího nadšení kolem potenciálního schválení spotového ETF na Ethereum.

Růst trhu byl poháněn nadějemi, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve čtvrtek schválí spotové ETF na Ethereum (ETH) pro obchodování.

Společnost Whale Alert poprvé informovala o vydání tokenů v úterý, což potvrdil generální ředitel Tether Paolo Ardoino, který napsal: Doplnění inventáře o 1 miliardu USDt na Ethereum Network. Jedná se o autorizovanou, ale nevydanou transakci, což znamená, že tato částka bude použita jako inventář pro budoucí žádosti o vydání a výměnu řetězce.

Není to poprvé, co Tether vydal tokeny uprostřed spekulací o spotovém ETF. Tether vydal 1 miliardu USDT tokenů v lednu během fám o spotovém ETF na Bitcoin. Cena Etherea (ETH) se toho dne pohybovala od 2 204 do 2 294,61 USD.

Růst Etherea

Hodnota Etherea v úterý vzrostla o 15 % kvůli spekulacím a další přední kryptoměny také vzrostly. Tento nárůst je způsoben vyšší pravděpodobností schválení ETF na Ethereum, která vzrostla z 25 % na 75 % poté, co Fidelity aktualizovala své podání. Aktuální cena Etherea je 3 726,78 USD.

Někteří se domnívají, že toto nejnovější vydání tokenů je předběžným krokem k schválení spotového ETF na Ethereum ze strany SEC. Ivan Sherbakov, generální ředitel Cryptorobotics, reagoval na vydání tokenů a spekuloval, že tokeny „budou použity jako likvidita k posílení trhu před zprávami o ETF.“

Využití pro Tether
Tento nárůst tokenů USDT naznačuje, že do kryptoměn, zejména do ETH a Ethereum tokenů, přiteče více prostředků. Tyto tokeny jsou drženy v pokladně Tetheru jako „autorizované, ale nevydané“. Podle stránky Tether Transparency bylo k 20. květnu na Ethereu takových USDT za 87,8 milionu USD.
Tento krok přichází v době, kdy analytici Deutsche Bank upozorňují na nedostatek transparentnosti Tetheru. Varují před potenciálně závažnými důsledky, pokud by stablecoin USDT zkolaboval, vzhledem k jeho dominantnímu postavení na trhu stablecoinů, který aktuálně přesahuje 160 miliard dolarů celkové kapitalizace. Tržní kapitalizace Tetheru přesahuje 111 miliard dolarů, což představuje přibližně 70 % trhu stablecoinů.
Vliv na trh kryptoměn Vydání 1 miliardy USDT tokenů Tetherem má významné důsledky pro trh kryptoměn. Vzhledem k tomu, že Tether je často používán jako most mezi fiat měnami a kryptoměnami, tato nová likvidita může podpořit obchodování a zvýšit objem transakcí na platformách, které podporují Ethereum a další kryptoměny. Zvýšená dostupnost USDT může také přitáhnout nové investory a povzbudit stávající investory k dalším investicím do kryptoměn, což může vést k dalšímu růstu cen a stabilizaci trhu.

Regulační otázky a budoucí výzvy Zatímco schválení spotového ETF na Ethereum by mohlo posílit důvěru v kryptoměnový trh, regulace zůstává hlavním tématem. Americká SEC a další regulační orgány pečlivě sledují aktivity na trhu s kryptoměnami a jakékoli náhlé změny mohou mít dalekosáhlé dopady. 

Transparentnost Tetheru a jeho schopnost dodržovat regulační požadavky budou klíčové pro udržení důvěry investorů a zajištění stability trhu. Potenciální právní a regulační výzvy by mohly ovlivnit nejen Tether, ale i širší ekosystém kryptoměn.Globální dopad a budoucí vyhlídky Globální kryptoměnový trh se neustále vyvíjí a události jako tato mají dopad daleko za hranicemi Spojených států. Potenciální schválení spotového ETF na Ethereum by mohlo sloužit jako precedent pro další země, které zvažují podobné finanční produkty. Tento vývoj by mohl zvýšit adopci kryptoměn po celém světě a otevřít nové příležitosti pro investory a podniky. Nicméně, s rostoucím zájmem a zapojením institucí přichází i zvýšená pozornost regulačních orgánů, což znamená, že trh musí být připraven na přizpůsobení se novým pravidlům a standardům.