zpět

Trestní odpovědnost právnických osob: Jak chránit vaši firmu před právními důsledky

Česká republika od roku 2011 umožňuje trestní stíhání právnických osob. To znamená, že firmy, neziskové organizace i další právnické subjekty mohou nést odpovědnost za trestné činy, které spáchají jejich zaměstnanci, manažeři nebo jednatelé. Jak minimalizovat riziko trestní odpovědnosti a chránit svůj podnik?

Důležité body
Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob stanovuje podmínky, za kterých mohou být právnické osoby stíhány za trestné činy.
Trestní odpovědnost může být přičítána za činy spáchané statutárními orgány, členy vedení nebo zaměstnanci.
Prokázání náležité péče a zavedení efektivního Compliance management systému (CMS) může firmu ochránit před stíháním.

Vyvinění nebo účinná lítost mohou být cestou k zproštění trestní odpovědnosti.

Proč je důležité chránit firmu před trestní odpovědností

Trestní odpovědnost právnických osob byla zavedena kvůli rostoucímu počtu případů, kdy nebylo možné efektivně stíhat konkrétní osoby za protiprávní jednání skryté za složitými organizačními strukturami. Zákon přináší nejen nové možnosti postihování trestné činnosti, ale také klade důraz na prevenci. Firmy jsou nyní motivovány k tomu, aby zaváděly interní kontrolní mechanismy a postupy, které minimalizují riziko protiprávního jednání.

Kdo může být odpovědný?
Trestní odpovědnost může být vyvozena za činy spáchané těmito osobami:
Statutárními orgány (např. jednatelé, členové představenstva),
Osobami ve vedoucím postavení s kontrolními či dozorčími funkcemi,
Zaměstnanci jednajícími na příkaz nebo se souhlasem vedení.

Tyto osoby musí jednat jménem společnosti, v rámci její činnosti nebo ve prospěch firmy, aby bylo možné přičítat jim trestní odpovědnost.

Jak minimalizovat riziko trestní odpovědnosti:
Pro minimalizaci rizika trestní odpovědnosti by měly firmy zavést následující opatření:

Compliance management systém (CMS) - Tento systém zahrnuje soubor procesů a postupů zajišťujících, že firma jedná v souladu s právními předpisy a etickými normami. CMS pomáhá identifikovat a řídit rizika spojená s protiprávním jednáním.

Péče řádného hospodáře - Statutární orgány a vedoucí pracovníci musí jednat s náležitou péčí a obezřetností. To zahrnuje pečlivé rozhodování na základě dostatečných informací a dodržování právních předpisů.

Interní kontrolní mechanismy - Zavedení kontrolních a dohledových mechanismů, které minimalizují riziko protiprávního jednání. Například pravidelné audity, školení zaměstnanců a jasné etické kodexy.

Představme si společnost Alfa s.r.o., která plánuje velkou investici do nového projektu. Členové představenstva se rozhodují, zda projekt schválí, a postupují přitom podle zásad péče řádného hospodáře a CMS.

Analýza rizik - Členové představenstva získají detailní informace o projektu, včetně finanční analýzy, technických specifikací a možných rizik.
Hodnocení dopadů - Zohlední se technologická, tržní a environmentální rizika.

Kontrolní opatření - Po schválení projektu se zavádějí kontrolní mechanismy pro monitorování postupu a minimalizaci rizik.

I přes veškerou péči se ukáže, že projekt má negativní dopady na životní prostředí. Společnost čelí sankcím, ale představenstvo může prokázat, že jednalo s náležitou péčí a využilo CMS. Soud tedy může rozhodnout o zproštění trestní odpovědnosti, protože neúspěch nebyl důsledkem jejich nedbalosti.

Vyvinění a účinná lítost
Vyvinění (exkulpace) - Firma může prokázat, že vynaložila veškeré možné úsilí k zabránění trestného činu, a tím se zprostit odpovědnosti.

Účinná lítost - Právnická osoba může být zproštěna odpovědnosti, pokud dobrovolně upustí od dalšího protiprávního jednání a napraví způsobené škody nebo oznámí trestný čin v době, kdy je ještě možné škodě zabránit.

Trestní odpovědnost právnických osob je v České republice poměrně novým, ale velmi důležitým nástrojem pro postihování protiprávního jednání firem. Zavedení efektivních kontrolních mechanismů a systémů pro zajištění souladu s právními předpisy je klíčové pro ochranu vaší firmy. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než řešení následků trestního stíhání.

Zavedení Compliance management systému a postupování podle zásad péče řádného hospodáře může nejen ochránit firmu před právními důsledky, ale také přispět k jejímu dlouhodobému úspěchu a dobrému jménu na trhu.