zpět

Trh práce v USA opět vykázal solidní data

7.6.2024

Pravidelná vládní data z pracovního trhu Spojených států opět ukázala silný růst pracovních míst, což je zpráva, která opět oddaluje možné snižování úrokových sazeb v USA.

Americká ekonomika vytvořila v květnu 272 tisíc pracovních míst, což je mnohem více než 165 tisíc zaznamenaných v dubnu revidovaných směrem dolů, zároveň výsledek výrazně překonal prognózy ve výši 185 tisíc. Údaje za březen byly rovněž revidovány níže. S březnovými a dubnovými revizemi dohromady je zaměstnanost o 15 tisíc nižší, než bylo dříve zveřejněno.

Mezitím míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v květnu vzrostla na 4 %, což je nejvíce od ledna 2022, oproti 3,9 % v předchozím měsíci se jedná o překvapivý výsledek, jelikož většinové tržní odhady předpovídaly, že hodnota zůstane nezměněna. Kombinace vyššího než očekávaného nárůstu počtu pracovních míst v rámci NFP reportu spolu se zvýšením nezaměstnanosti může být na první pohled paradoxní, nicméně v souhrnu data ukazují na dobrou kondici pracovního trhu v USA, což potvrzují i příchozí čísla ohledně průměrného hodinového výdělku, který se v květnu zvýšil o 4,1 % v meziročním vyjádření, což překonalo odhady trhu ve výši 3,9 %. Americký dolar po zveřejnění skokově posílil z 1,0900 EURUSD pod hladinu 1,0830 EURUSD, vůči české koruně se aktuální kotace pohybují poblíž 22,75 USDCZK.