zpět

Trhy se dnes výraznějších makrodat nedočkají

21.8.2024

Americký dolar během úterního obchodování v odpoledních hodinách výrazně oslabil, zisk z tohoto trendu vytěžila i česká koruna. Maďarský forint se ukázal během včerejšího obchodování jako nejstabilnější v regionu. Ruský rubl od vpádu ukrajinské armády ke Kursku stále v potížích.

Česká koruna se včera držela kolem hodnoty 25,15 EURCZK, dnes ráno začíná z hranice 25,12 EURCZK a trend jejího posilování, který odstartoval s úderem srpna, tak stále pokračuje. Výrazně kostrbatější posilování koruny probíhá už od července i na polském zlotém, kde se včera naše domácí měna dostala se zisky na 5,83 PLNCZK. Na měnovém páru s maďarským forintem koruna hledá od začátku srpna směr dalšího vývoje. Včera koruna zrovna proti maďarské měně oslabila na 15,63 CZKHUF. I bez toho by se ale jevilo jako pravděpodobné, že dle předchozích cyklů čeká korunu v nejbližší době na tomto měnovém páru propad na slabší pozice. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,10 – 25,15 EURCZK.

Hlavní měnový pár během úterního odpoledne zcela ovládlo euro, které se dostalo na hodnotu 1,11 EURUSD. Aktuálně tak eurodolar stojí na maximech od konce zimy 2022. Trend slábnoucího dolaru se projevil i na české koruně, která během včerejšího odpoledne „srazila“ kurz na 22,62 USDCZK a dnes ráno se dokonce pohybuje už pod hranicí 22,60 USDCZK.

Očekávané události