zpět

Tuzemská inflace zpomalila svůj růst

12.6.2024

Domácí inflace roste pomaleji. Koruna oslabila proti euru i dolaru. Německá inflace dle očekávání. Dnes dorazí inflace z USA. Večer zasedá Fed.

Úterní obchodování se koruně příliš nevydařilo, když především díky nižšímu výsledku spotřebitelské inflace oslabila. Za měsíc květen se očekával meziroční růst spotřebitelských cen o 2,8 %, ale výsledek zněl 2,6 %. Znamená to trochu více prostoru pro ČNB pokračovat v postupném uvolňování měnových podmínek. Na druhou stranu ČNB vnímá stále relativně vysoký růst mezd, díky kterému naopak může naše centrální banka svou politiku snižování sazeb na čas utlumit či dokonce přerušit. V úplně stejném duchu se neslo obchodování zbylých regionálních měn, když jak zlotý, tak forint stejně jako koruna v intradenním vyjádření oslabily o cca 0,4 %.

Proti dolaru se koruně včera nedařilo. Po zveřejnění domácí inflace v zásadě celý den postupně oslabovala, když se odpoledne držela u hranice 23,05 USDCZK. Dnes je potenciál pro ještě výraznější pohyb, kdy bude odpoledne zveřejněna americká inflace a večer zasedá Fed.

Očekávané události