zpět

U nás státní svátek, ve světě normální pátek

8.7.2024

Německá a francouzská průmyslová produkce se propadá. Dolar oslabil po zveřejnění červnových dat z amerického trhu práce.

V pátek Češi a tuzemské trhy odpočívali z důvodu oslav státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zatímco zbytek světa fungoval normálně. Německá i francouzská průmyslová výroba v květnu překvapivě propadly a skončily hluboko pod odhady trhu. Francouzi počítali s jejím meziměsíčním poklesem o 0,5 procenta, reálný propad o více než 2 procenta tak jistě nepotěšil. Němci dopadli ještě o poznání hůře, namísto očekávaného oživení o 0,1 procenta skončila jejich průmyslová produkce meziměsíčně poklesem o 2,6 procenta. Dvě největší ekonomiky Evropy se už nějaký pátek potýkají s propadem průmyslu. Ve Velké Británii skončily parlamentní volby drtivou porážkou britských konzervativců. Po 14-ti letech se tak k moci dostávají Labouristé a v parlamentu získávají většinu vládních křesel, cca 410 z celkových 650 míst. Proslulá Downing Street 10 má nového nájemníka, stal se jím nový britský premiér Keir Starmer, který se zavázal dát do pořádku Spojené království po letech zmatků. Popřejme mu good luck. Koruna se v pátek obchodovala za 25,21 až 25,11 EURCZK.

První pátek v měsíci už tradičně patří datům z amerického trhu práce, svátek nesvátek. Americká ekonomika jako celek v červnu vytvořila 206 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, zatímco analytici počítali se 190 tisíci nových míst. Celková míra nezaměstnanosti se zvýšila na 4,1 procenta a průměrná hodinová mzda vzrostla meziměsíčně i meziročně dle očekávání. Po zveřejnění dat americký dolar ztrácel, ať už vlivem poklesu zaměstnanosti v soukromém sektoru, velkým revizím údajů z května nebo celkovému růstu nezaměstnanosti. Kurz eurodolaru se pohyboval mezi 1,084 až 1,08 EURUSD, dolar bylo možné na devizových trzích zakoupit za 23,31 až 23,17 USDCZK.

Očekávané události