zpět

Udržet kvalitu je důležitější než prodat za každou cenu

„Všechna zásadní rozhodnutí děláme společně jako rodina, pořídili jsme do firmy první elektromobil a já osobně této technologii fandím. Eura bych se v ČR nebál.“, říká Martin Jandík, jednatel Izolprotan s.r.o. Příběh české rodinné firmy, která norskými fóliemi Protan izoluje střechy rodinných a panelových domů, chat, garáží i průmyslových budov v celé ČR, pokračuje díky další generaci. Více než 30leté zkušenosti zakladatele Jaromíra Jandíka přešly na syny, kteří přebrali otěže a dnes vedou úspěšnou rodinnou firmu dál. Začátky podnikání v oboru izolací položil zakladatel Jaromír Jandík už v roce 1990, kdy začal provádět izolace plochých střech v rámci sdružení fyzických osob. S předchozí společností začal spolupracovat s norským výrobcem Protan A/S a v roce 2006 založil Izolprotan s.r.o., která má dodnes exkluzivitu pro český trh na materiál PROTAN. Nyní přechází odpovědnost na syny Michala a Martina Jandíkovi.

Druhý jmenovaný Ing. Mgr. Martin Jandík jednatel společnosti Izolprotan s.r.o. pohovořil se CEO Citfin Martinou Zvěřinovou. Spolupráce mezi Citfin a Izolprotan trvá už 14 let, protože když se známe, je to jednodušší.

Kdo jsou vaši zákazníci a jak je hledáte?

Jsme společnost, která má přibližně 20 kmenových zaměstnanců včetně realizační divize. Nechceme jen za jedna nakoupit a za dvě prodat, ale myslíme, že je důležité mít i vlastní pracovníky, kteří přijedou a naše izolační práce provedou.

Spolupracujeme s řadou jiných společností po celé ČR, které v rámci své činnosti prodávají náš produkt a v případě, že si ho od nich někdo objedná, my jim ho dodáme. Řada klientů tedy nejde přímo za námi, ale dostane se k našim produktům zprostředkovaně.

Jelikož jsme rodinnou firmou, tak oblast obchodu má na starosti můj bratr Michal. Společně jsme vytvořili síť těchto spolupracujících firem a živnostníků, nicméně obchodní partnery si pečlivě vybíráme. 

Není to jako u velké korporace, kde se může šlápnout vedle a nic se nestane. Za každou cenu prodat není naší strategií. Poptávka po spolupráci s námi je vyšší, než co jsme někdy ochotni akceptovat. Musíme a chceme udržet kvalitu realizačních firem. Náš produkt mají na střeše rodinné i panelové domy, administrativní a průmyslové budovy, garáže i chalupy, takže škála zákazníků je opravdu barevná.   

Dneska se všichni perou o koncové zákazníky, jak je to u vás?

PROTAN má životnost kolem 30 let, což je i odpověď. Je to déle než jedna generace, takže zákazníci se k nám vracejí jen proto, že chtějí zaizolovat nejen rodinný dům ještě zaizolovat chalupu, garáž apod.

Jaké trhy jsou pro vás nejdůležitější?

To má dva rozměry. V Norsku sídlí náš hlavní obchodní partner, od kterého máme exkluzivitu pro český trh. Letos je to už 25 let, kdy můj otec sjednal toto partnerství, které funguje absolutně skvěle. Z pohledu koncového zákazníka je to Česká republika. Drtivá většina našich zakázek je domácích. I když měkčené PVC, coby nejen střešní krytinu, prodává mnoho firem po celém světě, v ČR koupíte materiál PROTAN jen u nás a troufám si říct, že patří k naprosté špičce mezi hydroizolačními fóliemi.

Říkal jste, že si vybíráte firmy, které prodávají vaše produkty. Průmysl v ČR na tom není nijak skvěle, jak je to u vás?

Musím zaťukat na dřevo, ale daří se nám skvěle a v posledních třech letech dokonce stále zrychlujeme růst. Čísla se zlepšují, což je vizitkou, že to snad děláme dobře. Zakázky máme po celé ČR, ale především na severní Moravě, Praze, ve středních Čechách a portfolio zákazníků je opravdu široké, takže máme diverzifikováno.

Díky tomu, že se nám takto daří jsme se stali stabilním a kvalitním zaměstnavatelem.

Na to jsem se chtěla také zeptat, jak řešíte personální oblast?

Jak jsem už říkal pracuje u nás asi 20 lidí. Jsme z Rychnova nad Kněžnou, takže za kopcem máme automobilku Kvasiny, která vyrábí auta Škoda a Seat té nejvyšší řady, což je konkurent na trhu práce, se kterým se nemůžeme měřit. I tak máme zaměstnance, kteří jsou s námi 10, 15, ale i déle než 20 let.

Zaměstnáváme jen Čechy, protože jedeme v normálním režimu 8 hodin denně, pět dní v týdnu. Zahraniční pracovníci obvykle chtějí delší pracovní dobu. Když už někoho nabíráme, tak zkoušíme vše. Úřady práce moc nefungují, personální weby také ne, nejlepší je stará dobrá reference v hospodě, nebo na fotbale. Samozřejmě je důležité mít štěstí na lidi.

Pociťujete jako nevýhodu, že Norsko není v EU?

Jako firma to vůbec nevnímáme. Při cestě tam použijeme pas místo občanky, což je tak jediný rozdíl. Platby provádíme v eurech, protože náš hlavní obchodní partner působí v řadě zemí, takže eura jsou pro ně výhodnější. Pro nás nejsou norské koruny příliš tématem.

Byl byste pro přijetí eura v ČR?

To je hlavně politická otázka, ale sám za sebe bych do toho šel. Vůbec bych se eura nebál. V EU fungujeme už 20 let a mě se v tomto společenství líbí, a to neříkám jen jako jednatel firmy, ale i jako občan.

Velkým tématem je zelený přístup firem k jejich fungování…

Kromě vysokozdvižných vozíků na elektřinu, které máme už relativně dlouho, jsme nedávno koupili náš první elektromobil. Ne snad proto, abychom vypadali jako firma lépe, ale proto, že této technologii já osobně celkem fandím. Navíc to dává ekonomický smysl.

Na střeše našeho skladu máme už od roku 2010 fotovoltaiku, kterou jsme rozšířili i na administrativní budovu, takže s napájením elektromobilu nemáme problém. Pořizovali jsme ho jako benefit pro zaměstnance. Máme tu skupinu lidí, kteří jsou v dojezdové vzdálenosti auta a ti mají tak dopravu do práce a z práce zajištěnou. Zaměstnanci jsou spokojeni s tímto přístupem a my také, takže je to win win.

Kritické období předávání kormidla rodinné firmy z generace na generaci se u vás povedlo na jedničku?

Tohle hodně firem nezvládne. Generace zakladatelů nemá často firmu komu předat, protože nová generace má se životem jiné plány. U nás tento proces probíhá dlouhodobě. Otec s maminkou, která se věnuje mzdové agendě a účetnictví, už oslavili 70. narozeniny, ale stále jsou velmi aktivní a fit. Do práce chodí každý den a všechna zásadní rozhodnutí děláme společně, prostě jako rodina. My s bratrem jsme měli vždy těsný kontakt s firmou, takže předávání není podle mě proces na rok nebo dva. U nás je dlouhodobý a velmi přirozený.

Klasická otázka na závěr, co vy a Relax?

I po těch letech mě práce hodně baví. Pravidelně hraju tenis a chodím do posilovny. Velmi rád pracuji na zahradě, je to pro mě skvělý relax, výborně si u toho vyčistím hlavu.