zpět

Útraty Čechů jdou už půl roku nahoru

4.7.2024

Květnové domácí maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 4,4 %. V překladu to znamená, že v posledním půl roce jdou útraty Čechů stále nahoru. Z pohledu očekávání se jedná o horší výsledek. Meziměsíčně klesly o 0,1 %.

Tržby maloobchodníků letí vzhůru, ale stále se nejedná o zásadní nárůsty, spíše o opatrné navyšování útrat. To jde na vrub především přetrvávajícím obavám o budoucí finanční situaci domácností.

Přestože nezaměstnanost je u nás nejnižší v EU, k optimističtějšímu výhledu domácností to nestačí. Inflace nejistě přešlapuje mezi 2-3 % a reálné mzdy začaly růst až poslední době.

Změna k lepšímu by mohla přijít až s podstatnějším snížením sazeb ze strany ČNB. Ta by mohla srazit úroky ze spotřebitelských úvěrů dolů, což by otevřelo dveře k vyšším útratám domácností. Čeští centrální bankéři jdou se sazbou dolů zatím jen opatrně.

Za potraviny Češi utratili o 4,2 % více než loni a za nepotravinářské zboží o 5,1 %.
Přestože tržby maloobchodníků jdou nahoru pomaleji, nejedná se o špatný výsledek, naopak. Po velmi dlouhém období 19 měsíců, kdy šly útraty Čechů dolů, dneškem se máme za sebou půl roční kontinuální růst.