zpět

V hlavní roli dnes zasedání Fedu

31.7.2024

Česká koruna včera reagovala na slabší domácí HDP mírnými ztrátami. Naopak americký dolar ze svých domácích makrodat vytěžil a odpoledne převedl krasojízdu. Ruský rubl předvádí s koncem měsíce další úspěchy a dlouhodobě se mu daří.

Česká koruna včera během dne jen nepatrně oslabila na 25,42, její volatilita vůči euru byla poměrně malá. Nějak trvaleji dosahovala naše měna takto slabých pozic naposledy koncem roku 2021. Od té doby se těchto hodnot jen několikrát na okamžik dotkla a zase posílila zpátky. Na slabším výsledku tuzemské měny měl podíl i výsledek domácího HDP, které vykázalo výrazně pomalejší růst, než očekávaly prognózy. Koruna včera mírně oslabila i proti polskému zlotému, kde se dostala na úroveň 5,92 PLNCZK. V tomto případě jde dokonce o maximum od září 2020. Jen maďarský forint tlaku koruny během úterý neodolal a mírně se propadl na 15,54 CZKHUF. Pro dnešní den na české koruně očekáváme pohyb v pásmu 25,42 – 25,49 EURCZK.

Hlavní měnový pár zažil včera odpoledne propad eura, když se americký dolar po příznivých zaoceánských makrodatech dostal odpoledne na 1,080 EURUSD. Proti české koruně dolar uhrál dokonce výsledek 23,52 USDCZK.

Očekávané události