zpět

Vitalik Buterin reflektuje budoucnost Etherea

14.10.2024

Spoluzakladatel Etherea, Vitalik Buterin, se nedávno podělil na sociálních sítích o své úvahy o budoucnosti tohoto protokolu po přechodu na Proof-of-Stake (PoS) v rámci Ethereum Merge. Ve svém blogovém příspěvku z 14. října zdůraznil několik zásadních oblastí, které by mohly vést k významnému pokroku v rámci Etherea. Mezi nimi zmínil rychlejší transakční časy, lepší bezpečnostní opatření a snazší přístupnost pro jednotlivé stakery.

Merge, ke kterému došlo v roce 2022, znamenal významný přechod Etherea od mechanismu proof-of-work (PoW) k proof-of-stake (PoS). Tento přechod byl dlouho očekávaný a přinesl zásadní změnu v tom, jak je síť zabezpečena a spravována. I když Buterin přechod označil za "těžce vydobytý" a "historicky významný," připustil, že existují oblasti, kde PoS stále potřebuje zlepšení.

Jedním z hlavních cílů budoucího vývoje Etherea je podle Buterina zkrácení doby potřebné k dokončení transakcí. V současné době může potvrzení transakce trvat až 15 minut, což je zdržení, které působí frustrujícím dojmem, zejména v době, kdy je Ethereum nejvíce využívanou blockchainovou sítí na světě. Zdržení nejen omezuje uživatelskou zkušenost, ale také přispívá k přetížení sítě, což má dopad na efektivitu a náklady transakcí.

Buterin navrhl řešení v podobě tzv. "single-slot finality," které by mohlo výrazně snížit dobu potřebnou k potvrzení transakcí. Tento koncept by Ethereu umožnil konkurovat dalším blockchainům, které se zaměřují na rychlost transakcí, a zároveň by výrazně zlepšil uživatelskou zkušenost. Návrh na single-slot finality Buterin představil již v červenci a nyní jej znovu zdůraznil jako klíčovou inovaci, kterou by Ethereum mělo do budoucna zavést.
Další klíčovou oblastí, kterou Buterin zmínil, je větší přístupnost Etherea pro širší okruh uživatelů. Současný požadavek na staking ve výši 32 Etherů (ETH) může být pro mnoho zájemců o účast v síti nedosažitelný. Pro mnohé potenciální stakery je tato částka příliš vysoká a tím se omezuje možnost jejich zapojení do procesu zabezpečení a správy sítě.

Buterin proto navrhl snížení minimálního požadavku pro staking na pouhý 1 ETH. Tento krok by podle něj přinesl mnoho výhod, včetně větší decentralizace sítě. Čím více lidí by se mohlo zapojit do stakingu, tím více by se Ethereum stalo odolnějším vůči centralizaci moci v rukou několika velkých hráčů. Snížení stakovacího prahu by také zvýšilo zabezpečení a účast jednotlivců v rozhodovacích procesech, což by celkově posílilo decentralizovanou povahu Etherea.
Bezpečnost je pro Buterina i nadále jedním z nejdůležitějších aspektů vývoje Etherea. Ve svém blogu hovořil o nezbytnosti chránit síť před potenciálními útoky a zmínil možnost implementace kryptografické techniky zvané "single secret leader election." Tento přístup by měl výrazně ztížit pokusy útočníků narušit chod sítě a posílit odolnost Etherea vůči různým formám kybernetických útoků.

Vitalik Buterin se ve svém blogu také zmínil o nadcházejícím upgradu sítě Ethereum, známém jako Prague-Electra (Pectra). Tento upgrade je naplánován na první čtvrtletí roku 2025 a očekává se, že přinese další významné inovace a vylepšení protokolu.
Upgrade Prague-Electra by měl být dalším krokem k posílení postavení Etherea jako jedné z nejvýznamnějších platforem v oblasti decentralizovaných aplikací (dApps) a blockchainové technologie obecně. Očekává se, že tento upgrade přinese řadu nových funkcí, které zlepší škálovatelnost, bezpečnost a uživatelskou přívětivost sítě.