zpět

Vodíková revoluce v Evropě: Belgie otevírá dveře českým firmám

14.6.2024

Belgie se chystá stát evropským centrem vodíkových technologií. Vláda schválila investici do výstavby dvou výzkumných a testovacích center v Antverpách a Charleroi, která budou sloužit jako sdílená infrastruktura pro univerzity, výzkumné ústavy a průmyslové firmy. Pro české subjekty se otevírají dveře k unikátní šanci navázat spolupráci a stát se součástí vodíkové revoluce.

Belgie se nezaměřuje pouze na využití vodíku jako čistého paliva pro své průmyslové a energetické potřeby. Očividně má i ambice stát se evropským lídrem v oblasti výzkumu a vývoje vodíkových technologií. Dvě nová výzkumná centra v Antverpách a Charleroi mají sloužit jako místo pro testování nových technologií, experimentování s různými výrobními procesy a provádění výzkumu zaměřeného na optimalizaci využití vodíku v průmyslu a energetice.

Proč se zapojit?

Přístup k nejmodernějším technologiím: Získáte přístup k nejnovějším poznatkům a technologiím v oblasti vodíku a budete se moci aktivně podílet na jejich vývoji.

Nové obchodní příležitosti: Spolupráce s belgickými i dalšími firmami vám otevírá dveře k novým obchodním partnerům a trhům.

Snížení emisí a podpora udržitelnosti: Vodík je klíčovým prvkem v boji proti změně klimatu. Zapojením se do vodíkového ekosystému budete aktivně přispívat k budování udržitelné budoucnosti.

Financování a podpora: Pro MSP existují speciální programy podpory, které jim pomohou zapojit se do vodíkového ekosystému.

Firmy již projevují zájem

Už nyní lze vidět, že se o tato centra projevuje značný zájem ze strany firem zabývajících se inovativními technologiemi a udržitelnou energetikou. Charleroi, které bude domovem jednoho z těchto center, se má stát průmyslovým parkem pro čisté technologie. Zájem o tuto lokalitu vyjádřily firmy zaměřené na výzkum vesmíru, analýzu plazmatu a výrobu vodíku z biomasy.

Antverpy, s jejichž pomocí by mělo vzniknout druhé výzkumné centrum, nabízejí ideální podmínky pro propojení vodíkového výzkumu s námořní dopravou a chemickým průmyslem.

Příležitost pro české subjekty

Pro české firmy a výzkumné instituce představuje tato iniciativa zajímavou příležitost k zapojení se do mezinárodního vodíkového výzkumu. Spolupráce s belgickými partnery může otevřít nové možnosti v oblasti inovací a vývoje a umožnit českým subjektům přístup na evropský trh pro vodíkové technologie.

Budoucnost vodíkové revoluce

Belgie se stává hybnou silou v evropské vodíkové revoluci. Investice do výzkumných a testovacích center v Antverpách a Charleroi ukazuje, že země se nebojí investovat do budoucnosti a aktivně se zapojuje do vývoje udržitelných energetických technologií. Pro české subjekty představuje tato iniciativa zajímavou příležitost k zapojení se do této dynamické oblasti a k využití svých schopností a know-how ve prospěch budoucího vývoje energetického sektoru.

Možnosti pro malé a střední firmy:
Pro malé a střední firmy (MSP) existují speciální programy podpory, které jim pomohou zapojit se do vodíkového ekosystému. Tyto programy zahrnují:
Financování: MSP mohou získat finanční podporu na nákup vodíkových technologií, vývoj nových produktů a služeb a účast na výzkumných projektech.

Mentoring a poradenství: MSP mohou získat mentoring a poradenství od expertů v oblasti vodíkových technologií.

Networking: MSP se mohou zapojit do sítí a platforem, které jim pomohou navázat kontakt s potenciálními partnery a zákazníky.

Vodíková revoluce otevírá pro malé a střední firmy v České republice nové možnosti. Zapojením se do vodíkového ekosystému se firmy mohou stát lídry v oblasti inovací a udržitelnosti. Existuje řada programů a zdrojů, které firmám pomohou zapojit se do této vzrušující oblasti a využít tak příležitostí, které tento nový trend přináší.

Zajímavosti:
•    V Belgii se nachází jeden z největších vodíkových terminálů v Evropě.
•    Země má ambiciózní cíle v oblasti dekarbonizace průmyslu a plánuje do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.
•    Vodík se stává klíčovým prvkem v boji proti změně klimatu a má velký potenciál v oblasti dopravy, energetiky a průmyslu. Například vodíkové palivové články by mohly pohánět automobily, kamiony, vlaky i lodě bez emisí CO2.