zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

16.11.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,38 – 24,74 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání na začátku listopadu rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Na rozdíl od všech předchozích zasedání letošního roku tentokrát ale menší část analytiků již očekávala, že by naše centrální banka mohla začít s utahováním měnové politiky. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Rozhodnutí sazby neměnit tentokrát již nebylo jednomyslné, ale dopadlo poměrem 5:2, když pro snížení sazeb o 25 bb. hlasovali členové rady Frait a Holub. Guvernér Michl sice hovořil o skončeném období vysoké inflace, ale zároveň zmínil neukotvená inflační očekávání, která mohou způsobit růst cen při přecenění zboží a služeb na přelomu roku. ČNB ve své nově zveřejněné prognóze zhoršila odhad dalšího vývoje tuzemské ekonomiky, když pro tento rok počítá s jejím poklesem o 0,4 % a s růstem o 1,2 % v roce dalším. V předchozí prognóze se počítalo s hodnotami +0,1 % resp. 2,3 %. Aktuálně očekáváme snížení sazeb nejspíše až na únorovém zasedání ČNB.

Evropská centrální banka na svém zasedání na konci října v souladu s očekáváním již zřejmě ukončila cyklus zpřísňování měnové politiky. Šlo o první zasedání s výsledkem neměnných sazeb po více než roce a čtvrt kontinuálního zvyšování eurových sazeb. V kombinaci očekávání slabšího růstu HDP v letošním i příštím roce a výrazně zpomalující inflace je poslední krok ECB logický. Zářijová spotřebitelská inflace byla za eurozónu zveřejněna s výsledkem 4,3 %, jde o nejnižší hodnotu od července 2021. Říjnový výsledek se dozvíme 17. listopadu a očekává se pokles cca k hodnotě 3 %. Nicméně dle prezidentky ECB Lagardeové je zatím diskuze o snižování sazeb na euru naprosto předčasná.Výsledky české ekonomiky zveřejněné během listopadu opět nedopadly příliš dobře. Zářijová průmyslová produkce se v meziročním vyjádření propadla o 5 %, což je nejhorší meziroční výsledek od dubna loňského roku. Za nízkým výkonem domácího průmyslu hledejme klesající zahraniční a především domácí poptávku. V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy i vzhledem k vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Obchodní bilance za září sice přinesla návrat do „černých“ čísel, ale je potřeba se na výsledek +12,8 mld. CZK podívat pečlivě. Kladné saldo totiž není způsobeno růstem vývozu, ale tím, že export klesá pomaleji než import. Relativně slabší koruna přináší exportérům, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským obchodníkům poklesly již po sedmnácté v řadě, když se v září meziročně snížily o 4,0 %, v srpnu byl evidován pokles o 2,8 %. Částečně se na poklesu projevuje i větší ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. K růstu tržeb maloobchodníků tak nepomáhá ani rekordně nízká míra nezaměstnanosti, která se v říjnu ve srovnání se zářím snížila o 10 bb. na 3,5 %. Počet volných pracovních míst mírně poklesl na 280.500 a stejně tak počet volných uchazečů na 260.600. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, což bude, při dlouhodobém nedostatku pracovních sil, vytvářet pokračující tlak na další růst mezd. V září domácí inflace zrychlila svůj meziroční růst na 8,5 % ze zářijové hodnoty 6,9 %. Důvodem skokového nárůstu je nižší srovnávací základna loňského roku, kdy byl v říjnu s platností do prosince zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace zpomalila na 5,8 %. Domácí inflace tak reálně nadále zpomaluje a je velmi pravděpodobné, že se již v lednu podíváme pod hranici 5 %.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců
24,60            24,85            25,10            24,60

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,38 – 24,74 EURCZK. V listopadu koruna mírně posílila po zasedání ČNB a vyšším výsledku domácí inflace.
V případě posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod dlouhodobou hranici supportu / rezistence na 24,40 EURCZK (oranžová přímka) v kombinaci se spodní linií trendového kanálu (černá polopřímka). Další úrovní je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,29 EURCZK v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka). V případě výraznějších zisků by se koruna mohla opřít o psychologickou úroveň 24,00 EURCZK (zelená přímka).
V případě ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,70 EURCZK (modrá přímka). Další úrovní je horní linie trendového kanálu (černá polopřímka) na 24,70 EURCZK případně pak psychologická hranice 25,00 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 25,15 EURCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.