zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

18.6.2024

Za poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v úzkém pásmu 24,55 – 24,78 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 2. května rozhodla snížit úrokové sazby o 50 bb. Aktuálně vyhlášená 2T repo sazba ve výši 5,25 % je nejnižší od května 2022. Šlo v zásadě o očekávané rozhodnutí, byť komentáře několika členů bankovní rady naznačovaly, že zvažují i variantu mírnějšího utažení sazeb o 25 bb. Výsledek snížit sazby o 50 bb. byl ale nakonec jednomyslný. Výstup z jednání nicméně přinesl podstatné změny v očekávání dalšího snižování sazeb. Rizika zmíněná nejen na tiskové konferenci guvernéra Michla nyní ČNB vnímá především jako proinflační, když byly akcentována zvýšená inflace u služeb, která nabádá k opatrnějšímu uvolňování měnové politiky nejen v ČR. Určitých změn doznala nová prognóza, kterou ČNB zveřejnila. Na konci roku se aktuálně předpokládá 3měsíční PRIBOR na úrovni 4,30 %, což je výrazně více než v únorové prognóze (2,93 %). Změn doznal i odhad růstu tuzemské ekonomiky, když ČNB pro letošní rok očekává její růst o 1,4 % (oproti hodnotě 0,6 % v únoru). Pro rok 2025 odhaduje ČNB růst HDP o 2,7 %. Čeká nás tak s největší pravděpodobností pomalejší snižování sazeb, než jsme byli v posledních měsících zvyklí. Bude záležet i na výsledku květnové inflace (bude zveřejněna 11. června), ale vzhledem k vyššímu růstu spotřebitelských cen o 2,9 % v dubnu bude dle našeho názoru ČNB s dalším snižováním sazeb opatrná. Na dalším zasedání 27. června tak aktuálně očekáváme snížení spíše již pouze o 25 bb., ale na tomto zasedání je ještě stále reálná varianta snížení i o „obvyklých“ 50 bb.

Evropská centrální banka na svém červnovém zasedání poprvé od jara 2016 snížila základní úrokovou sazbu na euru. Dle očekávání byla měnová politika ECB „utažena“ o 25 bb., základní úroková míra je tak nově stanovena na hodnotě 4,25 %. Ke snížení došlo i přes revizi spotřebitelské inflace směrem vzhůru jak pro tento rok (nový odhad 2,5 %), tak pro rok 2025 (nový odhad 2,2 %). Pozitivním faktem byla revize HDP členských států eurozóny směrem nahoru o 30 bb. na 0,9 %. Prezidentka Lagardeová byla na tiskové konferenci hodně opatrná a další kroky ECB podmínila příchozími daty. Aktuálně se počítá s jedním až dvěma dalšími sníženími po 25 bb. Největší „hrozbou“ pro rychlejší snižování je zatím stále vysoká dynamika mezd. Dle posledního výsledku mzdových nákladů v eurozóně v 1Q 2024 došlo k jejich meziročnímu růstu o 5,6 %. Oproti 4Q 2023 sice došlo k poklesu růstu, ale stále se bavíme o dost vysokém tempu na to, aby ECB razantnějším způsobem snižovala eurové sazby.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v červnu celkově dopadly tentokrát solidně. Dubnová průmyslová produkce v meziročním srovnání klesla o 0,4 %, což bylo pod očekávání trhu. Za posledních 12 měsíců se výkon domácího průmyslu pouze třikrát dostal do černých čísel. I když je o meziroční pokles, nejedná se jednoznačně o negativní výsledek, protože za poklesem především stály odstávky v energetickém sektoru, zpracovatelský průmysl v dubnu meziročně vzrostl. Obchodní bilance za duben dopadla kladným výsledkem 33,1 mld. CZK. Oproti březnové hodnotě jde sice o šestimiliardový pokles, ale i tak se jedná o třetí nejlepší historický výsledek. Pozitivní nicméně je, že oproti přechozím měsícům, kdy za rekordními výsledky stál především rychlejší pokles exportu, tentokrát vývoz vzrostl o 19,7 % a dovoz o 13,1 %. Přebytek obchodu s členskými státy EU se zvýšil a deficit se státy mimo EU se naopak snížil. 

V červnu opětovně posilující česká koruna nedělá vývozcům velkou radost. Jistotu směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům v dubnu v meziročním vyjádření výrazně vzrostly, když se zvýšily o 5,3 %, jde o pátý meziroční nárůst v řadě. Počítáme, že bychom se kladných hodnot růstu měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny, ale také z důvodu klesajících obav domácích spotřebitelů. Květnová míra nezaměstnanosti se snížila oproti dubnu o 10 bb. na 3,6 %. Očekáváme, že v následujících měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ ještě o dalších alespoň 20 bb. níže. 

Počet volných pracovních míst se snížil na 266 tis. a počet volných uchazečů na 274 tis. V květnu tuzemská spotřebitelská inflace zpomalila své tempo meziročního růstu na 2,6 % z dubnové hodnoty 2,9 %. Pokles růstu spotřebitelských cen by mohl znamenat trochu více „prostoru“ pro ČNB pokračovat v postupném snižování korunových sazeb. Na druhou stranu ČNB musí brát v potaz relativně vysoký růst mezd, díky kterému naopak může ČNB svou politiku snižování sazeb na čas utlumit či dokonce přerušit, aby nerozdmýchala inflaci.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

24,70         24,60           24,50            24,40

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: měnové politiky ČNB, ECB a Fedu v návaznosti na výsledky inflace, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 24,55 – 24,78 EURCZK, když měla v červnu spíše tendenci ztrácet.

V případě pokračujícího trendu a ztrát by česká koruna musela nejdříve oslabit nad křivku klouzavého průměru SMA 200 na 24,84 EURCZK (šedá křivka). V případě výraznějších ztrát by po proražení psychologické úrovně 25,00 EURCZK a klouzavého průměru SMA 200 (oranžová křivka) následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka). V případě hlubších ztrát se následná technická hranice nachází až na 25,50 EURCZK.

V případě pokračujících zisků pro českou korunu první „překážku“ představuje technická hranice supportu / rezistence 24,70 EURCZK (zelená přímka). Pokud by měly být zisky domácí měny výraznější, další úroveň reprezentuje hranice střednědobého supportu na 24,50 EURCZK (růžová úsečka). V případě výraznějších zisků by následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,6 na hranici 24,40 EURCZK (fialová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.