zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

22.7.2024

Za poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v relativně širokém pásmu 24,65 – 25,44 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 27. června rozhodla snížit úrokové sazby opět o 50 bb. Šlo do jisté míry o překvapení, protože většinové očekávání bylo nastaveno pouze na snížení o 25 bb. Aktuálně vyhlášená 2T repo sazba ve výši 4,75 % je nejnižší od jara 2022. Pět členů bankovní rady hlasovalo pro snížení o 50 bb., dva členové (E. Zamrazilová, K. Kubelková) pak o 25 bb. Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty výhledu jako lehce proinflační, ale protože je (resp. na konci června bylo) aktuální nastavení sazeb dle nich dostatečně omezující, hlavní otázkou je, jakým tempem tuto restrikci v dalších měsících uvolňovat. Rizikem ve směru vyšší inflace jsou trvající zvýšené mzdové požadavky v soukromém ale i veřejném sektoru. Guvernér Michl sice uvedl, že boj s inflací nekončí, ale červnový výsledek domácí spotřebitelské inflace překvapil nečekaně nízkou hodnotou 2,0% meziročního růstu. Jelikož se dá očekávat další pokles inflace během léta především díky očekávanému meziročnímu poklesu cen energií, pro zasedání plánované na 1. srpna očekáváme aktuálně snížení korunových sazeb o dalších 50 bb. Poslední výsledek inflace z našeho pohledu změní opatrný postup ČNB k úpravám měnové politiky, který po posledním zasedání naše centrální banka oznámila.

Evropská centrální banka na svém červencovém zasedání dle očekávání úrokové sazby na euru nezměnila, když základní sazba zůstala nezměněna na úrovni 4,25 %. Pro měnovou politiku zásadní jádrová inflace i v červnu dosahovala stále vysoké meziroční hodnoty 2,9 %, a to hlavně kvůli rychlému 4% růstu cen služeb. K tomu přičtěme napjatý trh práce, který se odráží v rychlém růstu mezd. Cenové tlaky tak v eurozóně zůstávají zvýšené, i když dochází k jejich postupnému zmírňování. Prezidentka ECB Lagardeová na následné tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka se bude na následujících zasedáních rozhodovat podle nově příchozích dat a nebude se pro tuto chvíli zavazovat k žádnému konkrétnímu vývoji sazeb. Aktuální ekonomický vývoj je podle ECB zhruba v souladu se současnou prognózou. Centrální banka zároveň odhaduje, že ve druhém čtvrtletí ekonomika eurozóny rostla pomalejším mezičtvrtletním tempem než v tom prvním, kdy se HDP m mezikvartálně zvýšil o 0,3 %. Včerejší rozhodnutí představitelů ECB bylo podle Lagardeové tentokrát jednohlasné. Snížení eurových sazeb očekáváme na zasedání 12. září.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v červnu dopadly smíšeně. Dubnová průmyslová produkce v meziročním srovnání klesla o 3,2 %, což bylo výrazně pod očekávání trhu. Za posledních 12 měsíců se výkon domácího průmyslu pouze třikrát dostal do černých čísel. Hlavním důvodem meziročního poklesu byl pokles aktivity v odvětví automotive. Obchodní bilance za květen dopadla kladným výsledkem 13,6 mld. CZK. Oproti dubnové hodnotě jde téměř o čtrnáctimiliardový pokles, ale i tak se jedná z dlouhodobého pohledu o nadprůměrný výsledek. Tentokrát vývoz vzrostl o 1,2 % a hodnota dovozu stagnovala. Přebytek obchodu s členskými státy EU se zvýšil o 2,2 mld. EUR a deficit se státy mimo EU se naopak snížil o 1,8 mld. EUR. V červenci oslabující česká koruna udělala po delší době vývozcům alespoň nějakou radost. Jistotu směnného kurzu poskytuje jeho fixace prostřednictvím termínových obchodů. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům v květnu v meziročním vyjádření vzrostly, když se zvýšily o 4,4 %, jde o šestý meziroční nárůst v řadě. 

Počítáme, že bychom se kladných hodnot měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny loňského roku a z důvodu stále klesajících obav domácích spotřebitelů. Červnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s květnem stagnovala na hodnotě 3,6 %. Očekáváme, že v následujících měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ ještě o dalších alespoň 20 bb. níže. Problémem nicméně je, že již více než půl roku počet dostupných uchazečů převyšuje počet nabízených pracovních míst. Je tím vytvářen další tlak na růst mezd i díky nepružnému domácímu trhu práce. V červnu tuzemská spotřebitelská inflace zpomalila své tempo meziročního růstu na 2,0 % z květnové hodnoty 2,6 %. Takto razantní pokles růstu spotřebitelských cen výrazně uvolňuje ČNB ruce v pohledu na další snižování korunových sazeb. Navíc s vědomím toho, že se během léta dá očekávat pokles cen energií, které s největší pravděpodobností „dostanou“ průměrnou inflaci na konci léta cca již pouze k 1,5% ročnímu růstu cen. Byť ČNB ústy guvernéra Michla avizovala po svém posledním zasedání opatrný postup, tak ponechání základní sazby na stávající úrovni 4,75 % nám za takto nízkého růstu inflace nedává smysl. Na nadcházejícím zasedání plánovaném na 1. srpna tak očekáváme další snížení sazeb minimálně o 25 bb.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc        3 měsíce          6 měsíců        12 měsíců

25,15               25,00                  24,80             24,60

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: měnové politiky ČNB, ECB a Fedu v návaznosti na výsledky inflace, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 24,65 – 25,44 EURCZK, když ztrácela především v prvních dvou červencových týdnech.

V případě pokračujícího trendu oslabování by česká koruna musela nejdříve ztratit nad střednědobou hranici rezistence 25,40 EURCZK (černá přímka). Následnou technickou hranici reprezentuje dlouhodobá rezistence na 25,50 EURCZK (červená přímka). V případě ještě výraznějšího oslabení by se domácí měně otevírat prostor až k 26,00 EURCZK.

V případě zisků pro českou korunu první „překážku“ představuje Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 na hranici 25,18 EURCZK (fialová přímka). Pokud by měly být zisky domácí měny výraznější, další úroveň reprezentuje pásmo těsně nad hranicí 25,00 EURCZK (oranžová přímka). V případě výraznějších zisků by následovala střednědobá hranice supportu/rezistence na 24,90 EURCZK (modrá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.