zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

18.10.2024

Za poslední čtyři týdny koruna proti euru udržela v rozmezí 25,05 – 25,38 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání na konci září snížila základní 2T reposazbu opět o 25 bb., aktuální hodnota tak zní 4,25 %. Úročení české koruny se tak dostalo nejníže od února 2022. Výsledek hlasování byl ve smyslu utažení měnové politiky jednomyslný. Konkrétně zněl 6 hlasů pro snížení o 25 bb. a 1 hlas (končící člen rady Tomáš Holub) pro pokles rovnou o 50 bb. Z prohlášení bankovní rady lze vyčíst opatrný postup i v budoucích měsících, když se stále zmiňuje možnost pozastavení procesu snižování úrokových sazeb v případě dosažení proinflačních rizik. Na zbývajících dvou letošních zasedáních očekáváme pokaždé snížení repo sazby o 25 bb. Ta by tak do konce roku měla poklesnout na 3,75 %. Pravděpodobnost letošního snižování korunových sazeb navíc vzrostla po zveřejnění výsledku zářijové inflace, která očekávání trhu i prognózu ČNB mírně překonala.

Evropská centrální banka na svém říjnovém zasedání rozhodla o utažení měnové politiky opět na 25 bb., aktuální výše základní sazby je stanovena na hodnotě 3,40 %. V případě depozitní sazby resp. krajní zápůjční facility tak nové výše sazeb zní 3,25 resp. 3,65 %. Argumenty pro snížení eurových sazeb jsou tyto: výraznější pokles inflace, „neslavné“ růsty HDP větší části členských států eurozóny a také horší výsledky Indexů nákupních manažerů za měsíc září. V tiskové zprávě ECB uvádí, že poslední informace o inflaci ukazují, že proces jejího poklesu je na dobré cestě. Inflační výhled je dle ECB ovlivněn nedávnými překvapivě nižšími údaji hospodářské aktivity. Dle ECB stále platí, že inflace by měla v nadcházejících měsících vzrůst a následně během příštího roku poklesnout na cílovou hodnotu 2 %. Očekáváme, že na posledním letošním zasedání plánovaném na 12. prosince ECB sazby sníží o dalších 25 bb.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc          3 měsíce        6 měsíců        12 měsíců

25,20             25,10                24,90                  24,70

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: měnové politiky ČNB, ECB a Fedu v návaznosti na výsledky inflace, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 25,05 – 25,38 EURCZK.

V případě zisků pro českou korunu první „překážku“ představuje Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 na 25,18 EURCZK (fialová přímka) a poté psychologická hranice 25,00 EURCZK (oranžová přímka). V případě výraznějších zisků by následovala střednědobá hranice supportu/rezistence na 24,90 EURCZK (modrá přímka) a případně pak další psychologická hranice 24,50 EURCZK (zelená přímka).

V případě oslabující koruny by domácí měna musela nejdříve ztratit nad krátkodobou rezistenci na 25,38 EURCZK (zelená úsečka). Další v pořadí je poté střednědobá hranice rezistence 25,40 EURCZK (černá přímka). Následnou technickou hranici reprezentuje dlouhodobá rezistence na 25,50 EURCZK (červená přímka). V případě ještě výraznějšího oslabení by se domácí měně otevíral prostor až k 26,00 EURCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.