zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

17.5.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0600 - 1,0890 EURUSD, když dolar tentokrát postupně ztrácel.

Federální rezervní systém Spojených států na svém květnovém zasedání jednomyslně odhlasoval zachování základní úrokové sazby na stávající úrovni, což znamená, že cílová sazba zůstala nezměněna v pásmu 5,25 - 5,50 %. Předseda Fedu Jerome Powell zároveň uvedl, že Fedu bude pravděpodobně trvat déle dostat se udržitelnou cestou k 2% inflačnímu cíli, než bylo původně předpokládáno. Zopakoval také svůj názor, že současný postoj Fedu je přiměřeně restriktivní a také, že Fed od června začne zpomalovat tempo snižování velikosti své bilance. Ekonomická data v uplynulém měsíci vykreslila pro americkou ekonomiku nejednoznačný obrázek, a i když se trhy do značné míry vyhnuly panice, čísla naznačují, že tolik požadované měkké přistání nemusí proběhnout a Fed bude muset držet sazby výše delší dobu než se čekalo.

Růst HDP v mezikvartálním vyjádření zpomalil na 1,6 % anualizovaně, což je méně než 3,4 % v předchozím čtvrtletí, zároveň hluboko pod prognózami trhu ve výši 2,5 %. Zatímco nižší, než očekávaný údaj o HDP by jednoznačně zvýšil sázky na dřívější snížení sazeb ze strany Fedu, do popředí se však dostal i údaj o růstu indexu cen výdajů na osobní spotřebu (PCE), který je dlouhodobě Fedem preferovaný ukazatel inflačních tlaků v zemi. Ten vzrostl v prvním čtvrtletí o 3,4 % po nárůstu o 1,8 % v předchozím období, což bylo výrazně nad odhady trhu. Zároveň míra spotřebitelské inflace v dubnu meziročně zpomalila tempo růstu na 3,4 % z březnových 3,5 %, což je výsledek v souladu s prognózami trhu.

V rámci makrodat přišlo také po několika měsících překvapení v podobě horších čísel z pracovního trhu. Americká ekonomika totiž v dubnu vytvořila "pouze" 175 tis. nových pracovních míst, což představuje zpomalení oproti vzestupně revidovanému březnovému přírůstku 315 tis. míst. Americký trh práce tak zaostal za tržními odhady, protože se čekal nárůst o 243 tis. míst. Nejnovější údaje tak podtrhují výrazné zpomalení oproti tempu pozorovanému v prvním čtvrtletí a především zaostávají za průměrným měsíčním přírůstkem 242 tis. pracovních míst dosahovaných v předchozích 12 měsících.

V současné chvíli dle predikčního ukazatele FedWatch se nejpravděpodobněji jeví možnost, že Fed začne snižovat sazby až v září, přičemž není vůbec vyloučeno, že v případě dalších nepříznivých makrodat bude termín odsunut až na listopadové zasedání.

Evropská centrální banka na svém dubnovém zasedání již popáté v řadě ponechala úrokové sazby na rekordní úrovni, přičemž základní sazba zůstala beze změny na 22letém maximu 4,5 %. ECB také uvedla, že může zvážit utažení své měnové politiky, pokud získá větší jistotu, že se inflace stabilně blíží 2% cíli. Představitelé také uznali, že inflace nadále klesá, přičemž většina ukazatelů základní inflace a růstu mezd se zmírňuje. Upozornili však, že cenové tlaky zůstávají silné, což vede k vysokému růstu cen služeb. Shrnutí tak zní, že ECB vyslala neutrální signál, který v kombinaci se snižující se šancí na brzké snižování dolarových sazeb spíše přinese euru oproti dolaru oslabení. Pravděpodobným termínem počátku utahování měnové politiky nicméně stále vidíme 6. červen tohoto roku. Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

1,0750       1,0800         1,0920           1,1100

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0600 - 1,0890 EURUSD, když se tentokrát dařilo euru, které postupně zpevňovalo.

V případě obratu trendu a opětovně zpevňujícího dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0790 EURUSD v podobě kombinace klouzavých průměrů SMA 100 a SMA 200 (šedá resp. oranžová křivka). Další hranici představuje 1,0750 EURUSD, kde se nachází kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence (zelená polopřímka) a krátkodobého supportu (modrá úsečka). Další hranici pro případ výrazněji sílícího dolaru poté hledejme na 1,0580 EURUSD v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka).

V případě setrvalého trendu by posilující euro muselo nejdříve prorazit Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 1,0900 EURUSD. Následuje psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka) a případně pak hranice 1,1150 EURUSD.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.