zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

20.6.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0670 - 1,0910 EURUSD, když měl dolar tendenci v květnu ztrácet a v červnu zpevňovat.

Červnové zasedání Federálního rezervního systému přineslo očekávané rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb beze změny na úrovni 5,25 % - 5,50 %. Jerome Powell, předseda Fedu, opět zdůraznil pokračující obavy ohledně cenového růstu a nutnost pečlivého sledování ekonomických ukazatelů před případným snižováním sazeb. Centrální banka také současně oznámila zpomalení programu kvantitativního uvolňování, což naznačuje opatrný optimismus ohledně stabilizace cenového růstu.

Příchozí data a samotné zasedání centrální banky tak ukázalo, že Fed stále zůstává v jestřábím módu a do snižování sazeb se nijak zvlášť „nehrne“. Pravidelná vládní data z pracovního trhu Spojených států totiž opět ukázala silný růst pracovních míst, což je zpráva, která znovu oddaluje možné snižování úrokových sazeb v USA. Americká ekonomika vytvořila v květnu 272 tisíc pracovních míst, což je mnohem více než 165 tisíc zaznamenaných v dubnu, zároveň výsledek výrazně překonal prognózy ve výši 185 tisíc. Mezitím míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v květnu vzrostla na 4 %, což je nejvíce od ledna 2022, oproti 3,9 % v předchozím měsíci. Kombinace vyššího než očekávaného nárůstu počtu pracovních míst v rámci NFP reportu spolu se zvýšením nezaměstnanosti může být na první pohled paradoxní, nicméně v souhrnu data ukazují na dobrou kondici pracovního trhu v USA, což potvrzují i příchozí čísla ohledně průměrného hodinového výdělku, který se v květnu zvýšil o 4,1 % v meziročním vyjádření.

Spotřebitelská inflace v USA skončila v květnu na úrovni 3,3 % meziročně, což představuje mírný pokles oproti předchozímu měsíci, kdy činila 3,4 %, zároveň výsledek překonal tržní odhady, které počítaly se stagnací na 3,4 %. Roční míra jádrové inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, se v květnu snížila na více než tříleté minimum 3,4 %, což je pokles z 3,6 % v předchozím měsíci a pod tržní prognózy ve výši 3,5 %.

Do konce roku tak aktuálně trhy očekávají od Fedu pouze jedno snížení úrokových sazeb v listopadu, což odráží i nově zveřejněný tečkový graf (dot-plot), což je výrazný pokles oproti třem snížením, která byla projektována v březnu. V rámci nové projekce centrální banky došlo i k revizi předpokládané hladiny cenového růstu, kdy se odhad inflace pro zbytek letošního roku zvýšil z 2,4 % na 2,6 %. V rámci hospodářského růstu Fed neprovedl žádné revize projekcí HDP a stále vidí růst ekonomiky o 2,1 % v roce 2024, o 2 % v roce 2025 a 2026.

V souhrnu tak lze konstatovat, že Fed zůstává v režimu vyčkávání, přičemž pro další vývoj budou klíčová příchozí data z následujících měsíců. Očekává se, že pokud inflace a trh práce zůstanou stabilní, Fed nebude mít důvod měnit úrokové sazby dříve, než se aktuálně očekává. Americká měna by tak mohla zůstat v relativně stabilní pozici s možnou šancí na mírné posílení v reakci na pozitivní ekonomická data a další snižování sazeb ze strany ECB

Evropská centrální banka na svém červnovém zasedání poprvé od jara 2016 snížila základní úrokovou sazbu na euru. Dle očekávání byla měnová politika ECB „utažena“ o 25 bb., základní úroková míra je tak nově stanovena na hodnotě 4,25 %. Ke snížení došlo i přes revizi spotřebitelské inflace směrem vzhůru jak pro tento rok (nový odhad 2,5 %), tak pro rok 2025 (nový odhad 2,2 %). Pozitivním faktem byla revize HDP členských států eurozóny směrem nahoru o 30 bb. na 0,9 %. Prezidentka Lagardeová byla na tiskové konferenci hodně opatrná a další kroky ECB podmínila příchozími daty. Aktuálně se počítá s jedním až dvěma dalšími sníženími po 25 bb. Největší „hrozbou“ pro rychlejší snižování je zatím stále vysoká dynamika mezd. Dle posledního výsledku mzdových nákladů v eurozóně v 1Q 2024 došlo k jejich meziročnímu růstu o 5,6 %. Oproti 4Q 2023 sice došlo k poklesu růstu, ale stále se bavíme o dost vysokém tempu na to, aby ECB razantnějším způsobem snižovala eurové sazby.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc       3 měsíce        6 měsíců      12 měsíců

1,0680        1,0800            1,0700           1,0800

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0680 - 1,0920 EURUSD, když po květnových ztrátách v červnu výrazně posiloval dolar.

V případě pokračování trendu zpevňujícího dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0700 EURUSD v podobě střednědobé hranice supportu (modrá přímka). Další hranici pro případ výrazněji sílícího dolaru poté hledejme na 1,0580 EURUSD v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka).

V případě posilujícího eura by společná evropská měna musela nejdříve prorazit střednědobou hranice supportu / rezistence na 1,0760 EURUSD (zelená přímka). Silné pásmo se poté nachází těsně nad hranicí 1,0800 EURUSD, kde se nachází klouzavé průměry SMA 100 i SMA 200 (šedá resp. oranžová přímka). Následnou hranicí by byla Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 1,0900 EURUSD. Následuje psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.