zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

22.7.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0670 - 1,0950 EURUSD, když měl dolar spíše tendenci ztrácet.

Na posledním zasedání centrální banky Spojených států bylo rozhodnuto ponechat úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,25 % až 5,50 %. Toto rozhodnutí bylo všeobecně trhy očekáváno, současně to znamená, že se sazby drží stabilní již sedmé zasedání v řadě. Předseda Fedu Jerome Powell nezapomněl na tiskové konferenci uvést, že i přes některé pokroky v boji proti inflaci je stále nutné sledovat příchozí data pro stabilní dosažení 2% inflačního cíle, než bude možné uvažovat o snížení úrokových sazeb. Současně Fed oznámil zpomalení programu kvantitativního uvolňování, což naznačuje opatrný optimismus ohledně stabilizace cenového růstu.

Ten v uplynulém měsíci vykázal lepší čísla, než očekávaly většinové tržní prognózy. Spotřebitelské ceny v USA v červnu meziročně vzrostly o 3 %, což je podstatné zpomalení z květnového růstu 3,3 %. Meziměsíčně dokonce ceny klesly o 0,1 % a jádrová míra inflace očištěná o volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, klesla v meziročním vyjádření na více než tříleté minimum 3,3 %, což bylo méně než předchozí měsíc a zároveň pod většinovým očekáváním ve výši 3,4 %. Naposledy šly ceny v USA meziměsíčně dolů v květnu 2020. Slabší nárůst jde na vrub zejména nižším cenám benzínu.

Ačkoliv představitelé americké centrální banky mohli v uplynulém měsíci sledovat lepšící se situaci v rámci vývoje cenového růstu, z pracovního trhu tak dobrá data bohužel nedorazila. Americká ekonomika vytvořila v červnu 206 tisíc pracovních míst, což bylo sice nad původními odhady trhu, ovšem mírně pod výsledek 218 tisíc v minulém měsíci, který byl navíc revidován směrem dolů. Údaje za květen byly revidovány také značně níže z původních 272 tisíc a dubnový údaj byl také upraven o 57 tisíc na 108 tisíc. Díky těmto revizím je zaměstnanost v dubnu a květnu dohromady o 111 tisíc nižší, než bylo dříve hlášeno.

Vývoj amerického dolaru bude v následujících týdnech také ovlivněn aktuálně probíhající výsledkovou sezónou, kdy investoři čekají, až největší americké firmy zveřejní své výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí letošního roku. V případě špatných výsledků a poklesu akciového trhu by to mohl být další argument, proč by americký Fed mohl urychlit začátek cyklu snižování úrokových sazeb. Aktuálně se podle predikčního ukazatele Fedwatch od CME Group očekává, že na příštím zasedání 31. července zůstanou sazby ještě na stávající úrovni, první snížení by pak mělo přijít 18. září. Do konce roku trhy přisuzují zhruba 50% pravděpodobnost, že by zástupci Fedu mohli přistoupit k dalším dvěma snížením.

Evropská centrální banka na svém červencovém zasedání dle očekávání úrokové sazby na euru nezměnila, když základní sazba zůstala nezměněna na úrovni 4,25 %. Pro měnovou politiku zásadní jádrová inflace i v červnu dosahovala stále vysoké meziroční hodnoty 2,9 %, a to hlavně kvůli rychlému 4% růstu cen služeb. K tomu přičtěme napjatý trh práce, který se odráží v rychlém růstu mezd. Cenové tlaky tak v eurozóně zůstávají zvýšené, i když dochází k jejich postupnému zmírňování. Prezidentka ECB Lagardeová na následné tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka se bude na následujících zasedáních rozhodovat podle nově příchozích dat a nebude se pro tuto chvíli zavazovat k žádnému konkrétnímu vývoji sazeb. Aktuální ekonomický vývoj je podle ECB zhruba v souladu se současnou prognózou. Centrální banka zároveň odhaduje, že ve druhém čtvrtletí ekonomika eurozóny rostla pomalejším mezičtvrtletním tempem než v tom prvním, kdy se HDP m mezikvartálně zvýšil o 0,3 %. Včerejší rozhodnutí představitelů ECB bylo podle Lagardeové tentokrát jednohlasné. Snížení eurových sazeb očekáváme na zasedání 12. září.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

1,0850        1,0900          1,1050          1,1200

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0670 - 1,0950 EURUSD.

V případě opětovně posilujícího eura by společná evropská měna musela nejdříve prorazit Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 1,0900 EURUSD. Následovala by psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). Poté by se otevřel euru výraznější prostor k ziskům k 1,1150 EURUSD.

V případě obratu krátkodobého trendu a tedy zpevňujícího dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0830 EURUSD v podobě klouzavého průměru SMA 200 (šedá křivka). Další hranicí k překonání by byl klouzavý průměr SMA 100 (oranžová křivka). V případě výraznějšího posílení by se dolar mohl následně opřít o support na 1,0665 EURUSD (černá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.