zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

23.8.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0780 - 1,1080 EURUSD, když měl dolar tendenci ztrácet.

Za poslední čtyři týdny americký dolar zaznamenal nečekaně volatilní vývoj, kdy ho ovlivnilo v jinak poklidném prázdninovém období hned několik klíčových faktorů. Míra spotřebitelské inflace v USA meziročně zpomalila na 2,9 % z 3 % v předchozím měsíci, což bylo méně než tržní predikce ve výši 3 % a zároveň se jedná o nejnižší hodnotu od března 2021. Na posledním zasedání Fedu sice nedošlo k úpravě úrokových sazeb, nicméně vyjádření představitelů banky naznačila, že možnost uvolnění měnové politiky je velmi blízko, čemuž následně přispěla i nepříznivá data z trhu práce, zejména slabý NFP report. Dle něj americká ekonomika vytvořila v červenci pouze 114 tisíc pracovních míst, což je výrazně pod prognózou ve výši 175 tisíc. Tato kombinace s nepříliš vydařenou výsledkovou sezónou amerických firem vytvořila určité obavy ohledně dalšího růstu americké ekonomiky a značně zvýšila averzi k riziku na trzích. To se následně promítlo i do očekávání poklesu úrokových sazeb, kdy trhy v jednu chvíli sázely na pokles sazeb na zasedání v září až o půl procentního bodu, oproti původním odhadům, které počítaly s poklesem pouze o 25 bazických bodů.

Evropská centrální banka na svém červencovém zasedání úrokové sazby na euru nezměnila, když základní sazba setrvala na úrovni 4,25 %. Pro měnovou politiku zásadní jádrová inflace i v červnu dosahovala stále vysoké hodnoty meziročního růstu o 2,9 %, a to hlavně kvůli rychlému 4% růstu cen služeb. K tomu přičtěme napjatý trh práce, který se odráží v rychlém růstu mezd. Cenové tlaky tak v eurozóně zůstávají zvýšené, i když dochází k jejich postupnému zmírňování. Prezidentka ECB Lagardeová na tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka se bude na následujících zasedáních rozhodovat podle nově příchozích dat a nebude se pro tuto chvíli zavazovat k žádnému konkrétnímu vývoji sazeb. ECB zároveň odhaduje, že ve druhém čtvrtletí ekonomika eurozóny rostla pomalejším mezičtvrtletním tempem než v tom prvním, kdy se HDP mezikvartálně zvýšil o 0,3 %. Snížení eurových sazeb očekáváme na zasedání 12. září.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců          12 měsíců

1,1050              1,1180            1,1250                 1,1450

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0780 - 1,1080 EURUSD.

V případě i nadále posilujícího eura by společná evropská měna musela nejdříve prorazit střednědobou úroveň supportu / rezistence na 1,1130 EURUSD. Poté by následovala hranice 1,1270 EURUSD (modrá přímka).

V případě obratu trendu a tedy zpevňujícího eura se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0900 EURUSD v podobě střednědobé hranice supportu / rezistence (oranžová přímka). V případě výraznějšího posílení by se dolar mohl následně „opřít“ o support na 1,0730 resp. 1,0640 EURUSD (oranžová resp. modrá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.