zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

23.7.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v rozmezí 23,00 – 23,50 USDCZK, když měla domácí měna tendenci v červnu ztrácet a od poloviny července pak posilovat.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 27. června rozhodla snížit úrokové sazby opět o 50 bb. Šlo do jisté míry o překvapení, protože většinové očekávání bylo nastaveno pouze na snížení o 25 bb. Aktuálně vyhlášená 2T repo sazba ve výši 4,75 % je nejnižší od jara 2022. Pět členů bankovní rady hlasovalo pro snížení o 50 bb., dva členové (E. Zamrazilová, K. Kubelková) pak o 25 bb. Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty výhledu jako lehce proinflační, ale protože je (resp. na konci června bylo) aktuální nastavení sazeb dle nich dostatečně omezující, hlavní otázkou je, jakým tempem tuto restrikci v dalších měsících uvolňovat. Rizikem ve směru vyšší inflace jsou trvající zvýšené mzdové požadavky v soukromém ale i veřejném sektoru. Guvernér Michl sice uvedl, že boj s inflací nekončí, ale červnový výsledek domácí spotřebitelské inflace překvapil nečekaně nízkou hodnotou 2,0% meziročního růstu. Jelikož se dá očekávat další pokles inflace během léta především díky očekávanému meziročnímu poklesu cen energií, pro zasedání plánované na 1. srpna očekáváme aktuálně snížení korunových sazeb o dalších 50 bb. Poslední výsledek inflace z našeho pohledu změní opatrný postup ČNB k úpravám měnové politiky, který po posledním zasedání naše centrální banka oznámila.

Na posledním zasedání centrální banky Spojených států bylo rozhodnuto ponechat úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,25 % až 5,50 %. Toto rozhodnutí bylo všeobecně trhy očekáváno, současně to znamená, že se sazby drží stabilní již sedmé zasedání v řadě. Předseda Fedu Jerome Powell nezapomněl na tiskové konferenci uvést, že i přes některé pokroky v boji proti inflaci je stále nutné sledovat příchozí data pro stabilní dosažení 2% inflačního cíle, než bude možné uvažovat o snížení úrokových sazeb. Současně Fed oznámil zpomalení programu kvantitativního uvolňování, což naznačuje opatrný optimismus ohledně stabilizace cenového růstu.

Ten v uplynulém měsíci vykázal lepší čísla, než očekávaly většinové tržní prognózy. Spotřebitelské ceny v USA v červnu meziročně vzrostly o 3 %, což je podstatné zpomalení z květnového růstu 3,3 %. Meziměsíčně dokonce ceny klesly o 0,1 % a jádrová míra inflace očištěná o volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, klesla v meziročním vyjádření na více než tříleté minimum 3,3 %, což bylo méně než předchozí měsíc a zároveň pod většinovým očekáváním ve výši 3,4 %. Naposledy šly ceny v USA meziměsíčně dolů v květnu 2020. Slabší nárůst jde na vrub zejména nižším cenám benzínu.

Ačkoliv představitelé americké centrální banky mohli v uplynulém měsíci sledovat lepšící se situaci v rámci vývoje cenového růstu, z pracovního trhu tak dobrá data bohužel nedorazila. Americká ekonomika vytvořila v červnu 206 tisíc pracovních míst, což bylo sice nad původními odhady trhu, ovšem mírně pod výsledek 218 tisíc v minulém měsíci, který byl navíc revidován směrem dolů. Údaje za květen byly revidovány také značně níže z původních 272 tisíc a dubnový údaj byl také upraven o 57 tisíc na 108 tisíc. Díky těmto revizím je zaměstnanost v dubnu a květnu dohromady o 111 tisíc nižší, než bylo dříve hlášeno.

Vývoj amerického dolaru bude v následujících týdnech také ovlivněn aktuálně probíhající výsledkovou sezónou, kdy investoři čekají, až největší americké firmy zveřejní své výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí letošního roku. V případě špatných výsledků a poklesu akciového trhu by to mohl být další argument, proč by americký Fed mohl urychlit začátek cyklu snižování úrokových sazeb. Aktuálně se podle predikčního ukazatele Fedwatch od CME Group očekává, že na příštím zasedání 31. července zůstanou sazby ještě na stávající úrovni, první snížení by pak mělo přijít 18. září. Do konce roku trhy přisuzují zhruba 50% pravděpodobnost, že by zástupci Fedu mohli přistoupit k dalším dvěma snížením.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v červnu dopadly smíšeně. Dubnová průmyslová produkce v meziročním srovnání klesla o 3,2 %, což bylo výrazně pod očekávání trhu. Za posledních 12 měsíců se výkon domácího průmyslu pouze třikrát dostal do černých čísel. Hlavním důvodem meziročního poklesu byl pokles aktivity v odvětví automotive. Obchodní bilance za květen dopadla kladným výsledkem 13,6 mld. CZK. Oproti dubnové hodnotě jde téměř o čtrnáctimiliardový pokles, ale i tak se jedná z dlouhodobého pohledu o nadprůměrný výsledek. Tentokrát vývoz vzrostl o 1,2 % a hodnota dovozu stagnovala. Přebytek obchodu s členskými státy EU se zvýšil o 2,2 mld. EUR a deficit se státy mimo EU se naopak snížil o 1,8 mld. EUR. V červenci oslabující česká koruna udělala po delší době vývozcům alespoň nějakou radost. Jistotu směnného kurzu poskytuje jeho fixace prostřednictvím termínových obchodů. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům v květnu v meziročním vyjádření vzrostly, když se zvýšily o 4,4 %, jde o šestý meziroční nárůst v řadě. Počítáme, že bychom se kladných hodnot měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny loňského roku a z důvodu stále klesajících obav domácích spotřebitelů. Červnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s květnem stagnovala na hodnotě 3,6 %. Očekáváme, že v následujících měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ ještě o dalších alespoň 20 bb. níže. Problémem nicméně je, že již více než půl roku počet dostupných uchazečů převyšuje počet nabízených pracovních míst. Je tím vytvářen další tlak na růst mezd i díky nepružnému domácímu trhu práce. V červnu tuzemská spotřebitelská inflace zpomalila své tempo meziročního růstu na 2,0 % z květnové hodnoty 2,6 %. Takto razantní pokles růstu spotřebitelských cen výrazně uvolňuje ČNB ruce v pohledu na další snižování korunových sazeb. Navíc s vědomím toho, že se během léta dá očekávat pokles cen energií, které s největší pravděpodobností „dostanou“ průměrnou inflaci na konci léta cca již pouze k 1,5% ročnímu růstu cen. Byť ČNB ústy guvernéra Michla avizovala po svém posledním zasedání opatrný postup, tak ponechání základní sazby na stávající úrovni 4,75 % za takto nízkého růstu inflace nedává smysl. Na nadcházejícím zasedání plánovaném na 1. srpna tak očekáváme další snížení sazeb minimálně o 25 bb.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc      3 měsíce       6 měsíců      12 měsíců

23,20           23,05             22,60            21,70

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, měnové politiky ČNB, ECB a Fedu, stav domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, averze k riziku na trzích,

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,00 – 23,50 USDCZK, když měla tendenci v červnu ztrácet a od poloviny července posilovat.

V případě opětovně ztrácející koruny se domácí měně otevírá prostor oslabit ke klouzavému průměru SMA 100 (oranžová křivka) těsně nad 23,20 USDCZK v kombinaci se střednědobou hranicí supportu / rezistence (modrá přímka). V případě výraznějších ztrát se další technická hranice v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) nachází na 23,50 USDCZK.

V případě obratu trendu by posilující koruna mohla najít oporu u psychologické hranice 23,00 USDCZK (červená přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (šedá křivka). Poté by mohla zamířit k technické úrovni 22,85 USDCZK, tvořenou Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka). Další technické hranice by na korunu „čekaly“ na 22,75 resp. 22,55 USDCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.