zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

23.9.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v rozmezí 22,40 – 23,00 USDCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 1. srpna snížila tentokrát základní 2T reposazbu „pouze“ o 25 bb. na 4,50 %. Většina analytiků se sice shodovala na tom, že ČNB zpomalí tempo snižování úrokových sazeb, část trhu ale čekala, že by bankovní rada mohla snížit sazby opět o 50 bodů z důvodu dosažení inflačního cíle a jen velmi vlažného růstu ekonomiky. Podle guvernéra Michla se jedná o „jestřábí snížení sazeb“. ČNB tak zůstává opatrná a raději bude chtít vidět pokles inflace pod inflační cíl 2,0 %, než aby inflace znovu zrychlila. V opatrném přístupu zřejmě ČNB vytrvá i ve zbytku roku, kdy bude snižovat sazby pouze tempem 25 bodů nejspíš na každém zasedání (do konce roku zbývají ještě tři zasedání). Víra ve snížení sazeb o 50 bb. se projevila na dočasném oslabení domácí měny nad 25,50 EURCZK, tedy nejslabší hodnotu za posledního 2,5 roku.

Americká centrální banka snížila na svém zářijovém zasedání úrokové sazby o 50 bazických bodů, čímž zahájila cyklus snižování úrokových sazeb, zároveň se jedná o první snížení sazeb od března 2020. Základní dolarová sazba se tímto dostala do rozpětí 4,75 % - 5,0 %. Předseda Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci uvedl, že centrální banka bude rozhodovat na základě každého zasedání zvlášť, a že nynější snížení o 50 bazických bodů nestanoví nový trend pro budoucí kroky, což by měla potvrzovat i nová prognóza, která předpokládá pouze dvě další snížení o 25 bazických bodů do konce roku a v roce 2025 očekává v souhrnu pokles sazeb o dalších 100 bazických bodů. Klíčovou otázkou pro Fed zůstává nadcházející vývoj na pracovním trhu a jakákoli negativní překvapení, například vyšší nezaměstnanost nebo nižší růst počtu nových pracovních míst, by mohla být tím podnětem, který by Fed vedl k rozhodnutí snížit úrokové sazby nad rámec aktuálního očekávání. Co se týče prognózy růstu spotřebitelských cen, tam došlo k posunu odhadu na rok 2024 níže na 2,3 % (vs. 2,6 % v červnové projekci) a 2025 na 2,1 % (vs. 2,3 %).

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc      3 měsíce        6 měsíců      12 měsíců

22,60            22,40             22,20             21,70

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, měnové politiky ČNB, ECB a Fedu, stav domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, averze k riziku na trzích

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 22,40 – 23,00 USDCZK.

V případě i nadále posilující koruny se domácí měně otevírá prostor ke zpevnění na 22,50 USDCZK (modrá přímka). Pokud by měly být zisky domácí měny výraznější, „narazila“ by na Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,6 na 22,15 USDCZK (fialová přímka).

V případě obratu trendu by slábnoucí koruna mohla najít oporu na Fibonacciho úrovni zpětného pohybu 38,2 na kurzu 22,85 USDCZK (fialová přímka). Další v pořadí by byla psychologická hranice 23,00 USDCZK (červená přímka) a poté úroveň supportu / rezistence 23,20 USDCZK (modrá přímka). Pokud by domácí měna ztrácela výrazněji, další hranicí je další Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 na 23,50 USDCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.