zpět

Vyšší inflace pomohla koruně

11.10.2024

Včerejší nejočekávanější domácí zprávou byl výsledek zářijové inflace. Ta byla nakonec mírně vyšší, než trh očekával, což pomohlo koruně k posílení. Ale jen dočasně.

Včera trhy s napětím opět čekaly na zveřejnění inflace za září. Kvůli nízké srovnávací základně loňského září se očekával její nárůst ze srpnových 2,2 % na 2,4 %, ČSÚ ale včera v 9:00 oznámil, že inflace vzrostla až na 2,6 %. To okamžitě vedlo ke spekulacím na pomalejší snižování úrokových sazeb a posílení koruny k hladině 25,30 EURCZK. Tam ale kurz dlouho nevydržel a odpoledne se vracel ke 25,35 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno.

Při pohledu na strukturu inflace totiž vidíme, že ten překvapivě silnější nárůst inflace se koncentruje do volatilních cen potravin. ČNB pak zveřejnila svůj komentář k inflaci, ve kterém uvádí, že jádrová inflace (bez cen potravin a pohonných hmot) naopak v září zpomalila z 2,4 % na 2,3 %. Na druhý pohled tedy už ten nárůst inflace v září nevypadá tak dramaticky a nemusel by nijak výrazně zasáhnout do uvažování centrálních bankéřů o dalším nastavení měnové politiky. Ti by tak i na listopadovém zasedání mohli opět snížit úrokové sazby o 25 bodů.

Inflace byla včera tématem také v USA. A také tam byla o něco vyšší než trhy očekávaly. Trh očekával pokles inflace v září z 2,5 na 2,3 %, ta ale nakonec poklesla jen na 2,4 %. A na rozdíl od ČR v případě USA došlo v září k nárůstu jádrové inflace (3,3 %). Vyšší než očekávaná inflace také v tomto případě vedla k posílení dolaru, ten posílil k hladině 1,0910 EURUSD, ale také později své zisky odevzdal. K tomu zřejmě pomohla i horší data z amerického trhu práce – vyšší počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti.