zpět

Významné zisky kryptofirmy v USA po růstu Bitcoinu

15.10.2024

Americké firmy napojené na kryptoměny zaznamenaly výrazné zisky 14. října, když se cena Bitcoinu vyšplhala o 6 % a dosáhla dočasně 66 400 USD – což je nejvyšší hodnota od 30. července. Tento růst Bitcoinu vedl k prudkému růstu akcií některých významných firem napojených na kryptoměnový sektor. Jednou z nejsilnějších společností byl těžař Bitcoinu, CleanSpark (CLSK), jehož akcie vzrostly o 12,72 % na závěrečnou cenu 10,81 USD a následně pokračovaly v růstu o dalších 1,72 % na 11 USD během obchodování po skončení oficiálních hodin. Tyto údaje poskytla Google Finance.

Další společností, která na růstu Bitcoinu těžila, byla kryptoburza Coinbase (COIN), jejíž akcie zaznamenaly nárůst o 11,3 % na hodnotu 196,35 USD – což je sedmitýdenní maximum. Po uzavření burzy Coinbase dále vzrostla o 1,71 % na 199,70 USD. Podobné zisky zaznamenaly i další firmy spojené s kryptoměnami, včetně kryptotěžaře IREN (IREN), dříve známého jako Iris Energy, který zaznamenal nárůst o 10,21 %. Konkurenční společnosti jako TeraWulf (WULF) a MARA Holdings Inc. (MARA), dříve Marathon Digital, také vykázaly slušné zisky, kdy TeraWulf vzrostl o 6,65 % a MARA o 5,6 %.

Tento růst akcií v kryptosvětě následoval po skoku ceny Bitcoinu o 5,7 % během 24 hodin, což vedlo některé analytiky k úvahám, zda začal tzv. „Uptober“. Uptober je termín, který se používá k popisu pozitivního vývoje ceny Bitcoinu během měsíce října, kdy Bitcoin během devíti z posledních jedenácti říjnů zaznamenal růst. Tento růst často zahajuje silné čtvrté čtvrtletí pro Bitcoin, jak ukazují data z CoinGlass. Analytik Bitcoin On-Chain College upozornil ve svém příspěvku na sociální síti X (dříve Twitter) z 14. října, že Bitcoin překonal svůj 200denní klouzavý průměr a nákladovou bázi pro krátkodobé držitele, která činí 62 600 USD – což jsou důležité úrovně podpory býčího trhu.

Některé firmy mimo kryptosvět však zaznamenaly smíšené výsledky. Například Semler Scientific (SMLR), výrobce zdravotnického vybavení, který napodobuje strategii MicroStrategy pro nákup Bitcoinu, uzavřel den beze změny, ale následně vzrostl o 4,3 % v obchodování po skončení burzovních hodin. Na druhé straně, firma MicroStrategy (MSTR), která drží 252 220 BTC v hodnotě 16 miliard USD, zaznamenala pokles o 5,1 % na 201,67 USD, ale po uzavření trhu se vzchopila a vzrostla o 1,65 % na 205 USD. Mezi dalšími firmami, které měly mírný pokles, byl těžař Bitcoinu Core Scientific (CORZ), jehož akcie klesly o 1,9 % na 12,97 USD, ale po ukončení obchodních hodin došlo k mírnému zotavení na 13,05 USD.

Tyto zisky na akciových trzích byly částečně poháněny spekulacemi o možném růstu ceny Bitcoinu během zbytku měsíce a blížícího se čtvrtého čtvrtletí, které je historicky pro Bitcoin často pozitivní. Dan Tapiero, zakladatel investiční společnosti 10T Holdings, ve svém příspěvku na sociální síti X uvedl, že Bitcoin je „na prahu“ prolomení hranice 70 000 USD. Analytici, jako například CK Zheng, investiční ředitel kryptoměnového hedge fondu ZX Squared Capital, se domnívají, že blížící se událost půlení Bitcoinu v roce 2024 a nadcházející volby v USA by mohly pomoci posunout cenu Bitcoinu nad jeho historické maximum ve výši 73 738 USD v posledním čtvrtletí roku nebo krátce poté.

Navzdory všem těmto růstům a pozitivním predikcím analytiků je cena Bitcoinu stále o 10,4 % nižší než jeho historické maximum, které bylo dosaženo 14. března. V současnosti se Bitcoin obchoduje na úrovni 66 270 USD podle dat z CoinGecko. Tato úroveň však stále signalizuje pozitivní vývoj a pro mnohé investory zůstává lákavá možnost, že čtvrté čtvrtletí přinese další výrazné růsty na kryptoměnovém trhu, přičemž se objevují spekulace o novém býčím cyklu.