zpět

Zahraniční obchod je v robustním přebytku

6.6.2024

Obchodní bilance za duben skončila v přebytku 33,1 mld. korun. Dovoz i vývoz tentokrát příjemně vzrostl.

Obchodní bilance v posledních měsících dopadá buď velmi dobře nebo skvěle a až do dneška to mělo háček. Celkové saldo nemá obvykle tak úplně dobrou vypovídací schopnost. Důležité je se podívat na konstrukci tohoto čísla. Saldo je robustně kladné proto, že export klesal pomaleji než import. Obě složky byly záporné, takže aktivita v ekonomice šla celkově dolů.

Duben může znamenat obrat k lepšímu, protože vývoz vzrostl o 19,7 % a dovoz o 13,1 %. Přebytek obchodu se státy EU šel nahoru a deficit se státy mimo EU se naopak snížil.

V posledních měsících posiluje i koruna, což představuje určitou podporu pro dovozce, protože ti za dovezené zboží kupují cizí měny levněji, ale přesně o to ztrácí exportéři. I když jde ČNB se sazbou dolů, což ve výsledku znamená oslabení koruny, tempo uvolnění měnové politiky je mírné, takže dopad do kurzu domácí měny není velký.

Dobře se ukazuje nutnost diverzifikace. Domácí firmy se musí začít soustředit také na jiné než evropské trhy, které v době nižší výkonnosti HDP u nás budou růst rychleji než země EU.