zpět

Zákon o kryptoměnách stojí burzám v cestě

24.6.2024

Nová legislativní opatření z Bruselu se snaží ukončit podvody a nestabilitu, které charakterizovaly trhy jako je Bitcoin, ale zdá se, že jen málo subjektů je připraveno splnit nová pravidla. Klíčové nařízení EU pro kryptoměny vstoupí v platnost během příštího týdne a zatím se nezdá, že by jakýkoliv hlavní hráč v oboru získal autorizaci. Nový režim nabízí hráčům jako jsou burzy a poskytovatelé peněženek možnost žádat o licenci, která jim umožní provozovat své služby napříč celým blokem.

pravidla pro trh s kryptoměnami. Trhem, který zažil významnou turbulenci a manipulaci. Nicméně s odpočítáváním času je stále nejisté, zda zákon o trzích s kryptoměnovými aktivy, MiCA, znamená novou éru pro průmysl, nebo zda jej zcela nepohřbí. Po schválení zákona v červnu 2023 prohlásil francouzský ministr financí Bruno Le Maire, že historické legislativní opatření "zabrání zneužívání krypto aktiv, zatímco bude přátelské k inovacím, aby se zachovala atraktivita EU". Několik měsíců poté řekl hlavní zákonodárce Stefan Berger, že pravidla "umisťují Evropskou unii na přední místo ve světové ekonomice tokenů".

Mnoho uživatelů kryptoměn se dlouho radovalo z jejich svobody od vládní kontroly, ačkoli někteří uznávají, že regulace by mohla přinést dodatečnou důvěryhodnost a jistotu. S blížící se možností uplatňování pravidel podle vzoru finančního trhu roste napětí v průmyslu. "Je to obtížné a nepříjemné období," řekla Faustine Fleuret, prezidentka francouzského lobbingového sdružení pro krypto ADAN, citující normy, které jsou zároveň přísné a nejasné. Tento pocit sdílí i Marina Markezic, zakladatelka Bruselské evropské krypto iniciativy, která poukazuje na to, že mnoho kryptospolečností stále neinformovalo své zákazníky o tom, jak bude nový zákon fungovat.

Ale stále se vedou diskuse o tom, co pravidla vlastně znamenají – například zda manipulace se stabilními kryptoměnami znamená, že se musíte registrovat jako poskytovatel platebních služeb, řekla Fleuret. Co je ještě horší, podle Fleuret, Evropská bankovní autorita (EBA) zveřejnila své konečné technické normy teprve minulý týden, což operátorům dává jen málo času na přípravu. "Méně než dva týdny před vstupem do platnosti velké, velké cihly regulace MiCA neměli lidé, kteří ji musí dodržovat, všechny operační detaily, které potřebují k zajištění souladu," řekla.

"Pro nováčky je skutečně mnohem složitější být připraven na 30. června, možná to bude nemožné," dodala, i když uznává, že existující licencovaní poskytovatelé platebních služeb by mohli být ve výhodnější pozici. Potvrzujíc Fleuretovo hodnocení, nenalezl žádné velké kryptohráče, kteří by byli definitivně schváleni podle MiCA. Zpět v dubnu řekl Paolo Ardoino, CEO vydavatele stabilních kryptoměn Tether, že stále "jedná s regulačními orgány" ohledně svých obav z nového zákona. Circle, jehož stabilní kryptoměna podložená eurem je zaměřena na uživatele EU, oznámil loni, že podal žádost o licenci MiCA. Jeden týden před termínem ani jedna z těchto společností veřejně neoznámila, že by získala regulační schválení.

Jak Markezic, tak Fleuret jsou stále pozitivně naladěni vůči některým aspektům MiCA, které především umožňují krypto společnostem operovat v celé Evropě pod jasnějším rámcem. Ale Fleuret má obavy, že zákon není přizpůsoben menším hráčům, kteří mají tendenci dominovat v tomto prostoru. "Problém MiCA je v tom, že není proporcionální," řekla. "Pokud jste startup, který se snaží právě nyní spustit tržní aktivity, museli byste uplatňovat stejná pravidla jako Societe Generale," francouzská banka, která se také věnuje finanční technologii.