zpět

Zelená střecha pro vaši firmu

27.8.2024

Zvyšující se ceny energií a tlak na udržitelnost nutí firmy hledat nová řešení. Jedním z nich jsou fotovoltaické elektrárny na střechách firemních budov. Jak ale získat finance na takovou investici? A jaké jsou další výhody, kromě snížení nákladů na elektřinu?

Proč právě fotovoltaika?

Vzhledem k rostoucím cenám energií a důrazu na udržitelnost se podniky čím dál více obracejí k fotovoltaickým elektrárnám jako na efektivní řešení. Instalace solárních panelů na střechách firemních budov přináší nejen ekologické výhody, ale i významné ekonomické úspory. Fotovoltaické systémy umožňují podnikům snížit závislost na externích dodavatelích elektřiny, jejichž ceny se neustále zvyšují. Tento krok směrem k energetické soběstačnosti zároveň snižuje provozní náklady a zvyšuje dlouhodobou finanční stabilitu firmy.

Finanční podpora a dotace

Jednou z klíčových výhod investice do fotovoltaických elektráren je dostupnost finanční podpory. Nový program Národní rozvojové banky a Ministerstva průmyslu a obchodu nabízí bezúročné úvěry na instalaci fotovoltaických systémů a bateriových akumulačních jednotek. Tento program pokrývá část nákladů na nákup a instalaci solárních panelů, kabeláže, nosných konstrukcí a dalšího vybavení potřebného pro funkci systému. Úvěry se pohybují od 500 tisíc do 3 milionů korun, což firmám umožňuje realizovat projekty různých velikostí a rozsahů.

Dotační složka programu může výrazně snížit náklady na splácení úvěru. Po splnění stanovených podmínek mohou žadatelé získat úlevy, které  pokryjí až část splátek. Celková alokace programu činí 1 miliardu korun, přičemž žádosti budou přijímány až do konce roku 2027 nebo do vyčerpání finančních prostředků.

Jaké projekty jsou podporovány?

Program se zaměřuje na projekty fotovoltaických elektráren s výkonem až 50 kWp instalovaných na podnikatelských budovách, skladech, garážích nebo přístřešcích. Je důležité, aby výkon fotovoltaické elektrárny nepřekročil rezervovaný výkon v distribuční soustavě, který by neměl přesáhnout 30 % instalovaného výkonu na odběrném místě. Toto opatření má za cíl optimalizovat využití elektrárny a minimalizovat dopad na distribuční soustavu.

Finanční podpora se vztahuje na různé druhy nákladů, včetně projektových a instalačních služeb. To zahrnuje nejen samotné panely, ale i technické komponenty jako kabeláž a software pro správu systému. Investice do bateriových akumulačních systémů může být zahrnuta, ale není povinná podmínka pro získání úvěru.

Jak získat podporu?

Pokud zvažujete využití tohoto programu, prvním krokem je příprava projektové dokumentace. Ta musí obsahovat technické specifikace, detailní rozpočet a plán instalace. S těmito materiály se následně obrátíte na Národní rozvojovou banku s žádostí o úvěr. Celý proces zahrnuje podání žádosti a případné projednání projektu s odborníky. Důležité je také sledovat aktuální informace o programu, protože podmínky a specifikace se mohou měnit.

Výhody pro vaši firmu

Investice do fotovoltaických systémů přináší firmám řadu výhod. Kromě přímých úspor na nákladech za energii přispívá k ekologickému image firmy, což může pozitivně ovlivnit její vnímání veřejností a zákazníky. Zároveň zvyšuje energetickou nezávislost a ochranu proti budoucím výkyvům cen energií. Programy na podporu obnovitelných zdrojů energie představují efektivní nástroj, jak ušetřit náklady a zároveň přispět k udržitelnému rozvoji.

Zelená střecha vaší firmy tak není pouze trendy krokem, ale chytrým investičním rozhodnutím, které může přinést dlouhodobé výhody. Pokud plánujete modernizaci energetického systému, využití dostupných finančních nástrojů je výhodnou příležitostí, která by neměla zůstat nepovšimnuta.