zpět

Zhodnocení kapitálu prostřednictvím faktur: Nový přístup k likviditě

11.10.2024

Faktoring, tedy investice do faktur, představuje moderní způsob, jak firmy mohou rychle získat přístup k hotovosti a zároveň nabídnout investorům stabilní výnosy. Pro podnikatele je tato možnost lákavá v prostředí klesajících úrokových sazeb, kde tradiční formy spoření už nepřinášejí požadované zhodnocení. Faktoring se stal klíčovým nástrojem pro malé a střední podniky (SME), které hledají rychlé financování, aniž by musely čekat dlouhé měsíce na úhradu vystavených faktur.

Co tento přístup pro firmy a investory konkrétně znamená a jaké jsou jeho výhody?

Firmy se často potýkají s problémem likvidity – tedy nedostatkem dostupných prostředků na financování provozu nebo expanze. Přitom mají vystavené faktury s dlouhou splatností, které by jim peníze přinesly, ale až za 30, 60 nebo dokonce 90 dní. Problém vzniká zejména v situacích, kdy se výdaje firmy kumulují a hotovost chybí v ten správný okamžik. Na rozdíl od tradičního bankovního úvěru, který může být administrativně složitý a časově náročný, faktoring představuje jednodušší a flexibilnější řešení.

Jak to funguje?

Společnost, která má pohledávky vůči svým odběratelům, prodá tyto faktury specializované firmě (faktoringové společnosti) nebo individuálnímu investorovi. Ten za odkup pohledávky firmě okamžitě zaplatí, přičemž na sebe přebírá právo inkasa faktury v dohodnuté lhůtě. Tento proces je výhodný pro obě strany – firma získá okamžitou hotovost a investor možnost zhodnotit kapitál za relativně krátkou dobu, zpravidla do 45 dní.

Z hlediska investora je faktoring atraktivní hlavně kvůli nízkému riziku a vysoké míře likvidity. Oproti jiným investicím, kde je nutné blokovat kapitál na měsíce či roky, zde dochází k rychlému obratu investic. Výnos z faktoringu se obvykle pohybuje mezi 8 –16 % ročně, což je velmi zajímavé v prostředí, kde klasické spořící produkty nenabízejí prakticky žádné zhodnocení.

Jednou z nejpopulárnějších platforem, které propojují firmy s investory, je například Zalep.to. Tato platforma firmám umožňuje prodat své faktury ještě před jejich splatností, zatímco investorům nabízí možnost investovat do krátkodobých pohledávek. Návratnost investic je průměrně 45 dní, což investorům umožňuje relativně rychle obracet své finanční prostředky. Investice lze realizovat v českých korunách i eurech, což poskytuje další flexibilitu v rámci investiční strategie.

Konkurenční výhoda faktoringu tkví především v tom, že se nezakládá na úrokových sazbách centrálních bank, které ovlivňují například spořící účty nebo termínované vklady. Faktoringové výnosy vycházejí ze vztahu mezi firmou a jejím odběratelem, a proto jsou stabilnější a méně náchylné k výkyvům na finančních trzích. Tato stabilita je důležitá zejména v obdobích ekonomické nejistoty, kdy úrokové sazby klesají a tradiční finanční produkty přestávají být atraktivní.

Pro menší firmy, které hledají způsoby, jak zlepšit svou likviditu, představuje faktoring jednoduchý a účinný nástroj, jak se vyhnout dlouhému čekání na platby od svých odběratelů. Proč čekat na peníze 60 dní, když je můžete mít hned? Tento přístup umožňuje firmám lépe řídit svůj cash flow a zaměřit se na růst, místo aby musely omezovat své aktivity kvůli nedostatku prostředků.

Je důležité zmínit, že faktoring není vhodný pro každého. Aby byla firma úspěšná v tomto procesu, je nutné, aby její odběratelé měli dobrou platební morálku. Faktoringové společnosti a investoři si totiž vybírají pohledávky, které jsou méně rizikové a mají vyšší pravděpodobnost včasného splacení. Z tohoto důvodu je faktoring oblíbený především mezi firmami, které spolupracují s velkými, zavedenými odběrateli, kteří mají stabilní platební historii.

Jaké jsou tedy hlavní výhody faktoringu?

Pro firmy je to především rychlý přístup k hotovosti, který jim umožňuje financovat provozní výdaje nebo rozvojové projekty bez nutnosti čekat na platby od odběratelů. Pro investory pak faktoring představuje způsob, jak dosáhnout atraktivního zhodnocení kapitálu za relativně krátkou dobu a s nízkým rizikem. V době, kdy klasické investiční nástroje jako spořící účty nebo dluhopisy neposkytují zajímavé výnosy, se faktoring stává stále populárnější formou investování.

V konečném důsledku tedy faktoring nabízí oboustranně výhodné řešení. Firmám přináší flexibilitu a možnost rychlé likvidity, zatímco investorům poskytuje atraktivní zhodnocení i v obdobích ekonomické stagnace nebo poklesu úrokových sazeb.

Pokud tedy hledáte alternativní způsob, jak zhodnotit svůj kapitál nebo posílit cash flow své firmy, faktoring může být právě tím řešením, které jste hledali.