zpět

Zisk rakouské Erste roste. Česká spořitelna ale i kvůli windfall tax ztrácí.

2.11.2023

Rakouská banka Erste Group se může těšit z velmi solidních hospodářských výsledků za třetí kvartál letošního roku. Dostupné údaje totiž ukazují, že čistý zisk v posledním čtvrtletí meziročně stoupl o 61 procent na 819 milionu euro, což je v přepočtu zhruba 20 miliard korun. Tím se rakouskému podniku podařilo výrazně překročit očekávaní, která ještě před pár dny dávali najevo analytici.

Kromě toho se rakouské Erste Group povedlo navýšit čistý úrokový výnos, a to meziročně asi o jednu pětinu, což znamená, že činil asi 1,87 miliardy euro, což je v přepočtu zhruba 46 miliard korun. Pod křídla rakouské Erste v České republice patří Česká spořitelna, která ale takových výsledků jako její matka v posledních obdobích nedosahuje.

Z úrokových výnosů Erste Group je možné konstatovat, že podnik za ně může částečně vděčit současné politice Evropské centrální banky. Ta totiž v uplynulých měsících postupně zvyšovala úrokové sazby, a to proto, aby zvládla tvrdý souboj s inflací.

Vedení Evropské centrální banky ale už dává najevo, že politika zvyšování úrokových sazeb se blíží ke konci. Analytici se naopak ve většině shodují na tom, že důvody pro tak tvrdou měnovou politiku již polevují a úrokové sazby se začnou opět snižovat. Úrokové výnosy Erste Group to jistě pocítí a v dalších čtvrtletích takovým tempem už zřejmě neporostou.

V případě pražské burzy je možné konstatovat, že akcie Erste Group jsou po energetickém gigantovi ČEZ tím druhým nejvíce hodnotným titulem. Tržní kapitalizace této firmy převyšuje hranici 350 miliard korun a po ohlášení výsledků bylo možné sledovat, jak na příznivé hospodářské výsledky reagují i investoři.
Krátce po oznámení výsledků hospodaření se totiž ukázalo, že akcie posílily o 2,5 procenta na 824 korun za jednu akcii. Nakonec sice část zisků akcie smazaly, ale i tak si za celý letošní rok momentálně drží asi třináctiprocentní zhodnocení.
Česká spořitelna ale takové důvody jako rakouská Erste nemá. Ačkoliv se jedná s 4,5 miliony klienty o největší banku v České republice, její čistý zisk se za první tři čtvrtletí roku 203 meziročně propadl, a to o 2,9 procenta na celkových 14,6 miliardy korun. Na druhou stranu je pro Českou spořitelnu pozitivní, že hrubý objem klientských úvěrů se dostal přes hranici jednoho bilionu korun a je to tedy ukázkou toho, že meziročně bance úvěry podobně jako třeba vklady vzrostly.

Česká spořitelna ve vztahu ke své ziskovosti doplácí na daň z neočekávaných zisků. Windfall tax vláda stanovila kvůli energetické krizi a slibuje si od ní příliv finančních prostředků do veřejných rozpočtů. V praxi funguje tato daň tak, že nadměrný zisk se zdaňuje 60procentní daňovou sazbou.

Nadměrný zisk je pro účely windfall tax definovaný jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o pětinu.

I Česká spořitelna ale bude v dalších týdnech nejspíš vystavena tomu, že Česká národní banka kvůli postupně snižující se inflaci začne snižovat úrokové sazby. To by se mohlo na výsledcích hospodaření podepsat, bude však záležet na tom, jak se bance podaří zachytit očekávané tempo růstu úvěrů domácnostem i firmám.