zpět

Zrušení pracovního poměru: Jak ho zvrátit a vyhnout se soudům

16.7.2024

Náhlé okamžité zrušení pracovního poměru může být pro obě strany – zaměstnavatele i zaměstnance – komplikovanou situací, kterou často doprovází vysoká míra stresu a emocí. Když se zaměstnavatel nebo zaměstnanec rozhodne okamžitě ukončit pracovní poměr, může později zjistit, že to nebylo správné rozhodnutí. Ale co dělat, když se situace uklidní a je třeba tuto akci vzít zpět? Jak postupovat, aby se předešlo právním problémům?

Okamžité zrušení pracovního poměru končí pracovní vztah ihned po doručení oznámení. Toto náhlé ukončení může být motivováno vážnými důvody, jako je hrubé porušení pracovních povinností. Ovšem někdy se takové rozhodnutí může ukázat jako unáhlené nebo chybné, což často nastává v návalu emocí.

Ve většině případů je to zaměstnavatel, kdo přistupuje k okamžitému zrušení pracovního poměru. Důvodem mohou být závažné prohřešky zaměstnance, které zaměstnavatel považuje za dostatečný důvod pro takto razantní krok. Ovšem tato rozhodnutí bývají někdy učiněna impulzivně a bez pečlivého zvážení všech právních důsledků.

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem je mnohem méně časté. Podle zákoníku práce může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr pouze ve dvou případech: když mu hrozí vážné ohrožení zdraví a zaměstnavatel nepřidělí jinou vhodnou práci do 15 dnů, nebo když zaměstnavatel nevyplatí mzdu do 15 dnů po splatnosti. V obou případech musí zaměstnanec čekat určitou dobu, než může k takovému kroku přistoupit.

Proces odvolání okamžitého zrušení pracovního poměru

Odvolání okamžitého zrušení pracovního poměru je možné pouze se souhlasem druhé strany a oba kroky musí být písemné. Tím však komplikace nekončí. Zaměstnavatelé musí být připraveni na to, že pouhý souhlas zaměstnance nemusí být dostatečný, zejména pokud zaměstnanec napadne platnost okamžitého zrušení u soudu.

Zaměstnavatel by měl okamžitě zareagovat, pokud obdrží písemné oznámení od zaměstnance, že trvá na dalším zaměstnávání. V tomto případě se má za to, že pracovní poměr trvá i nadále, a zaměstnanci vzniká nárok na náhradu mzdy za neplatné rozvázání pracovního poměru. Pro zaměstnavatele je tedy výhodnější usilovat o dohodu, která by situaci co nejrychleji a nejhladčeji vyřešila.

Soudní proces a dohoda o narovnání

Neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru může být autoritativně určena pouze soudem. Zaměstnanec, který se cítí poškozený, by měl podat žalobu na určení neplatnosti okamžitého zrušení. Zaměstnavatelé by měli být připraveni na to, že soudní proces může být dlouhý a nákladný, a proto by měli zvážit možnost uzavření dohody o narovnání.

Dohoda o narovnání je právní akt, kterým se strany dohodnou na uspořádání svých sporných vztahů. Tato dohoda by měla být pečlivě formulována a je vhodné ji sjednávat s pomocí právníka specializovaného na pracovní právo. I přesto však samotná dohoda nemusí stačit. K tomu, aby okamžité zrušení bylo skutečně považováno za neplatné, je nutné, aby tuto neplatnost uznal soud.

Doporučení pro zaměstnavatele

Pro zaměstnavatele je klíčové jednat rychle a efektivně, jakmile si uvědomí, že okamžité zrušení pracovního poměru bylo chybné. Je vhodné dobrovolně uznat neplatnost takového zrušení a hledat dohodu s poškozeným zaměstnancem, aby se minimalizovaly právní a finanční důsledky.

Okamžité zrušení pracovního poměru je právně komplikovaná záležitost, která vyžaduje pečlivé zvážení a přesné právní kroky. Odvolání tohoto rozhodnutí není jednoduché a vyžaduje souhlas druhé strany, stejně jako možnou dohodu o narovnání a rozhodnutí soudu. Zaměstnavatelé by měli postupovat obezřetně a s podporou právních odborníků, aby se vyhnuli dalším komplikacím a sporům.
Při jakémkoli podezření na nesprávnost okamžitého zrušení pracovního poměru je nejlepší konzultovat situaci s právníkem, který poskytne odbornou radu a pomůže vypracovat strategie pro minimalizaci rizik a dosažení nejlepšího možného výsledku pro obě strany.